Tyskland: Ökad risk för strömavbrott på grund av för mycket solenergi?

Solparken Werneuchen av EnBW i Brandenburg/Tyskland förser upp till 50 000 hushåll med el. Foto: EnBW/Paul Langrock

Med den snabba ökningen av solcellsanläggningar i Tyskland höjs nu röster som varnar för att elnätet kan överbelastas och orsaka strömavbrott.

Den senaste statistiken från april visar att Tyskland nu har över 3,4 miljoner solcellsanläggningar med en sammanlagd effekt på cirka 81 500 megawatt. Jämfört med april förra året är detta en ökning med 29,8 procent i antal och 20,5 procent i installerad effekt. Även om detta är goda nyheter för energiomställningen och klimatet, ser experter potentiella problem med den snabba utbyggnadstakten.

– Om utbyggnaden fortsätter okontrollerat ökar risken för instabila nätförhållanden, säger Maik Render, chef för den regionala energileverantören N-Ergie, till Handelsblatt.

Stängs av automatiskt

I synnerhet pekar experterna på att dessa anläggningar inte kan stängas av automatiskt om det skulle produceras för mycket el i vissa regioner.

Nya solcellsanläggningar ska därför utrustas med smarta mät- och styrsystem, enligt ett uttalande från ekonomiministeriet lett av vicekansler Robert Habeck. Men effekten av dessa åtgärder väntas inte bli fullt märkbar förrän om några år.

En möjlig konsekvens på kort sikt kan vara lokala strömavbrott. Vid överbelastning kan säkringar vid lokala transformatorstationer lösas ut, vilket kan resultera i att strömmen för några dussin hushåll tillfälligt bryts.

En annan utmaning är att många solcellsanläggningar är anslutna till elnätet utan att nätoperatörerna har kännedom om dem eller kan styra dem. Detta gör det svårt att hantera elproduktionen effektivt.

Satsning på en kombination

För att avlasta elnäten satsar man på en kombination av tekniska förbättringar och ökad egenansvar bland solcellsägare. Åtgärderna inkluderar batterilager, reglerbara transformatorer, smarta mätare och ekonomiska incitament. Batterilager kan lagra överskottsel för att förhindra att den automatiskt matas in i nätet. Men Render påpekar att dessa batterier ibland kan vara fulladdade redan tidigt på morgonen och därför inte alltid kan avlasta nätet under solcellsanläggningarnas produktionstoppar mitt på dagen.

Deutsche Verbraucherzentrale betonar också de miljömässiga och sociala problemen med batterier, som ofta innehåller litium och kobolt. Dessa material har betydande miljöpåverkan och utvinns ofta under dåliga arbetsförhållanden. Dock är förhoppningen att dagens batterier kommer att kunna återvinnas i slutet av sin livslängd.

För dyrt

Reglerbara transformatorer anses vara för dyra, medan smarta mätare anses vara en mer kostnadseffektiv lösning för att hantera utmaningar i elnätet.

Ekonomiska incitament inkluderar att avbryta stödet enligt förnybarhetslagen (EEG) för nya anläggningar över en viss storlek från och med januari 2025 när elpriserna är negativa. Detta syftar till att motivera solcellsägare att inte mata in el i nätet under perioder med överskott.

Robert Kohrs vid Fraunhofer-Institutet för solenergisystem betonar att det finns flera verktyg för att hantera problemen.

Både en möjlighet och en utmaning

– Att stänga av solcellsanläggningar bör alltid vara den sista åtgärden, säger han till Handelsblatt.

Ett exempel på belastningen är den ökade användningen av värmepumpar i en stad, vilket redan har lett till elbrist. Enligt en studie behöver Tyskland mer utrymme för vindkraft och solcellsanläggningar. Balkongkraftverk har också blivit populära eftersom de kan hjälpa hushåll att spara pengar.

Den snabba utvecklingen inom solenergi i Tyskland är både en möjlighet och en utmaning. Med rätt åtgärder kan de potentiella riskerna hanteras och övergången till förnybar energi fortsätta på ett säkert och effektivt sätt.

Källa: Merkur