En energigemenskap är en kooperativ förening som syftar till att erbjuda sina medlemmar miljömässiga, ekonomiska och sociala fördelar. Dessa gemenskaper bygger på ett demokratiskt ägande av stabil och kostnadseffektiv förnybar energi för sina medlemmar. Energigemenskaper kan bestå av hushåll, företag, föreningar med mera, som tillsammans producerar, konsumerar, lagrar och delar förnybar energi.
Det digitala visionsverktyget Framtidskraft syftar till att ge en översikt över hur en lokalt ägd energigemenskap kan utformas, vare sig det gäller stadsmiljö, villaområden eller landsbygd. Användare kan experimentera med olika förnybara energislag och få automatiserad information om gemenskapens energiproduktion, energibalans och ungefärliga investeringskostnader. Verktyget, som kommer att vara kostnadsfritt och tillgängligt på webben, ger alla möjlighet att utforska dessa scenarier.
Leif Tyrén på Coompanion Värmland ser stor potential i Framtidskraft: “Det här verktyget erbjuder en fantastisk möjlighet att föreställa sig en hållbar framtid för sin hemort, ur alla hållbarhetsperspektiv. Det skapar också en möjlighet att stärka gemenskapen på lokal nivå."
Framtidskraft bygger på de möjligheter som EU Clean Energy Package erbjuder. EU-länderna har kommit olika långt i införandet av paketet i nationell lagstiftning, och om Sverige skapar motsvarande möjligheter skulle det underlätta utvecklingen av energigemenskaper. Inget hindrar dock etableringen av energigemenskaper i nuläget.
Georg Andrén, landshövding i Värmland, välkomnar lanseringen: ”Länsstyrelsen har i uppdrag att leda energiomställningen på regional nivå, och vi är mycket glada över de många initiativ som tas i länet. Framtidskraft är en innovativ satsning som syftar till att stödja uppstarten av lokala energigemenskaper. Jag ser fram emot att följa denna utveckling och resultaten som kommer att följa.”