Grönt ljus för biogasanläggning i Nöbbelöv - En Milstolpe för hållbar industri

Grönt ljus för biogasanläggning i Nöbbelöv - En Milstolpe för hållbar industri Foto: Kristianstads kommun

Nyligen beslutade byggnadsnämnden att godkänna planbeskedet för en biogasanläggning i Nöbbelöv, söder om Kristianstad. Anläggningen, som planeras av Lidköping Biogas AB, är tänkt att placeras mellan Lyckeby Starch ABs stärkelsefabrik och The Absolut Company AB destilleri.
 

b
Foto: Kristianstads kommun

Området, som idag består av jordbruksmark och saknar tidigare planläggning, har valts på grund av sin närhet till de befintliga industrierna. Syftet är att skapa en industriell symbios där avfall från stärkelsetillverkningen och destilleriet, tillsammans med andra lantbruksrester, kan omvandlas till biogas. Denna biogas ska sedan kunna återföras till industrierna och ersätta fossila bränslen. Placeringen mellan industrierna ger också fördelar i form av minskade transporter och effektivare resursanvändning.

– Detta är ett viktigt steg för att främja hållbar industriell utveckling i Kristianstad, säger Christina Borglund, byggnadsnämndens ordförande. – Biogasanläggningen har potential att skapa en situation där vi både utnyttjar restprodukter och minskar klimatpåverkan från transporter.

Detaljplanen för området kommer att behöva hanteras genom ett utökat förfarande enligt plan- och bygglagen (2010:900) och är en högt prioriterad fråga. Planarbetet planeras att starta under tredje kvartalet 2024, med målet att planen kan antas tidigast under tredje kvartalet 2026. För att hålla tidsplanen krävs att nödvändiga utredningar är klara senast i slutet av första kvartalet 2025.

Projektet har också beviljats finansiering från Klimatklivet, vilket stödjer kommunens mål att främja hållbar utveckling och minska klimatpåverkan.