Lovisa kärnkraftverk laddar in nytt bränsle från Westinghouse – en milstolpe för Finlands energisäkerhet

Här flyter nytt bränsle in i kärnkraftsverket i Lovisa. Fortum har dock säkrat sitt framtida bränslebehov genom ett nytt avtal med Westinghouse och ett lager av färskt bränsle. Detta säkerställer att Lovisa kan fortsätta sin drift fram till den tidpunkt då en ny upphandling av bränsle leverantörer genomförs som en del av livstidsförlängningen för anläggningen. Foto: Fortum

Det första partiet av VVER-440-bränsle från Westinghouse har nu laddats in i reaktor 2 vid Finlands Lovisa kärnkraftverk. Detta markerar ett viktigt steg i diversifieringen av Finlands kärnbränsleförsörjning och stärker landets energisäkerhet.

Under årlig underhållning 2023 installerades ett experimentellt element, tillverkat av Westinghouse, i Lovisa 2. Elementet innehöll inga verkliga uranpellets utan tjänade som en testmodul. Resultaten från testet var positiva, vilket ledde till att de nya bränsleelementen nu har laddats in i reaktorkärnan vid årets underhållning.

– Inladdningen av det nya bränslet är en avgörande diversifieringsmilstolpe för Fortum som säkerställer ett pålitligt västerländskt alternativ för bränsleförsörjningen i Finland, säger Westinghouse i ett uttalande.

Förlängd drift för Loviisa

I februari 2023 beviljade den finska regeringen Fortum en förlängning av drifttillståndet för Lovisa kärnkraftverk, vilket gör det möjligt för anläggningen att fortsätta generera el fram till slutet av 2050. Det nuvarande bränsleavtalet med Rosatoms TVEL gäller till slutet av de nuvarande tillstånden, 2027 för Lovisa 1 och 2030 för Lovisa 2.

Nytt bränsle för Lovisa

– Den säkra och pålitliga driften av Lovisa kärnkraftverk är avgörande för Finlands försörjningssäkerhet, säger Petra Lundström, chef för Fortums kärnkraftsverksamhet. – Våra kunder är beroende av den stabila och rena el som vi producerar i Lovisa med hög tillgänglighet. Diversifieringen av bränsleförsörjningen har varit ett viktigt projekt för oss de senaste två åren, och vi är glada över att ha nått denna betydande milstolpe tillsammans med Westinghouse.

Westinghouse roll i Norden

Westinghouse har en lång historia av samarbete i Norden, där man under mer än 50 år har arbetat med att producera ren el genom kärnkraft. Företaget är den enda västerländska leverantören av VVER-bränsle och har en stark närvaro i regionen tack vare sin produktion i Sverige.

– Vi är mycket stolta över vårt partnerskap i Norden och att vi kan stödja Fortums långsiktiga operativa mål, säger Tarik Choho, chef för Westinghouses kärnbränsleverksamhet. – Vår erfarenhet och starka närvaro i regionen är avgörande för att möta de utmaningar som Fortum står inför.

Lovisa – en pionjär inom finsk kärnkraft

Lovisa kärnkraftverk, som består av två tryckvattenreaktorer av typen VVER-440, var Finlands första kärnkraftverk och levererar idag mer än 10 % av landets el. Lovisa 1 började kommersiell drift 1977 och Lovisa 2 följde 1981.

Inom EU finns idag 19 VVER-reaktorer i drift, som historiskt sett varit beroende av ryska bränsleleveranser. Detta inkluderar fyra VVER-1000-reaktorer i Bulgarien och Tjeckien, samt 15 VVER-440-reaktorer i Finland, Tjeckien, Ungern och Slovakien.

Flera länder inom EU, inklusive Finland, är nu i färd med att byta ut ryskt levererat kärnbränsle till alternativ från västerländska leverantörer. Denna omställning är en del av en bredare europeisk strategi för att minska beroendet av ryska energikällor och stärka energisäkerheten i regionen.

Med detta nya bränsle från Westinghouse tar Finland ett viktigt steg framåt i sin strävan att säkerställa en stabil och diversifierad energiförsörjning, samtidigt som landet fortsätter att vara en ledande aktör inom säker och hållbar kärnkraft.

Källa: FORTUM