Svebios synpunkter på bioekonomiutredningen

Svebio lämnar yttrande om bioekonomiutredningen Foto: Alan Sherrard.

Svebio, Svenska bioenergiföreningen, uttryckte stor glädje när den tidigare regeringen i juni 2022 initierade bioekonomiutredningen med Lena Ek som ordförande. Regeringens avsikt var att utveckla en strategi för en hållbar, konkurrenskraftig och växande svensk bioekonomi, samt föreslå åtgärder för att främja dess utveckling. Svebio deltog även i utredningen med en expert.

Biomassans roll i hållbar tillväxt Ett centralt mål med utredningen var att främja hållbar tillväxt, förnyelse och sysselsättning i hela landet, samtidigt som den skulle bidra till miljö- och klimatförbättringar samt minska samhällets sårbarhet. Detta skulle uppnås genom att öka användningen av biomassa från bland annat jord- och skogsbruket.

I slutet av förra året presenterade utredningen sitt betänkande, "En hållbar bioekonomistrategi – för ett välmående fossilfritt samhälle". Efter att ha varit ute på remiss under sommaren har Svebio nu lämnat sina synpunkter till Regeringskansliet.

– Svebio delar utredningens syn på bioenergins betydelse för Sveriges energiförsörjning, både för att öka fossilfriheten och säkerställa trygg energiförsörjning. En hållbar, konkurrenskraftig och växande bioekonomi, där bioenergi har en självklar plats, bör fortsätta att utvecklas, säger Anna Törner, vd på Svebio.

Vikten av långsiktiga och konkreta handlingsplaner Svebio välkomnar utredningens slutsatser, men understryker att den föreslagna bioekonomistrategin behöver kompletteras med långsiktiga och konkreta handlingsplaner. Dessa bör omfatta alla berörda politikområden och branscher, inte enbart jord- och skogsbruket.

– Det är avgörande att regeringen för en aktiv politik inom EU för att förhindra införandet av regler som skulle kunna hämma ett hållbart svenskt skogsbruk och därmed bromsa utvecklingen av bioenergi och bioekonomi. Tillgången på råvara måste säkras för att stärka försörjningstryggheten och den lokala energiproduktionen, särskilt tillgången till grot (grenar och toppar) för fjärr- och kraftvärmeproducenter, tillägger Anna Törner.

Ökat fokus på biodrivmedelsproduktion är nödvändigt – Svebio anser att en kraftigare satsning på biodrivmedelsproduktion är avgörande för att nå klimatmålen och stärka försörjningstryggheten. För att mobilisera den stora potentialen i den inhemska biodrivmedelsproduktionen krävs en aktiv och ambitiös näringspolitik. Styrmedel, såsom energiskatter och reduktionsplikt, måste vara långsiktiga och minska riskerna för investerare och producenter. Annars kommer den inhemska produktionen inte att öka tillräckligt, avslutar Anna Törner.