Ørsted och Iberdrola vinnare i rekordstor brittisk auktion för förnybar energi

Totalt vann 131 projekt inom förnybar energi kontrakt i den här omgången, där Ørsteds jättelika offshore vindkraftsprojekt Hornsea 4 säkrade det största kontraktet i termer av kapacitet. Iberdrola vann också kontrakt för sina projekt East Anglia Two och East Anglia Three, som båda är stora offshore vindkraftsprojekt. Foto: Ørsted

Ørsted och Iberdrola är bland de stora vinnarna i den senaste brittiska auktionen för förnybar energi, som regeringen meddelade på tisdagen. Auktionen, som stödjer ett rekordantal projekt, markerar ett viktigt steg mot landets ambitiösa mål att avkarbonisera elsektorn till 2030. Den nya Labourregeringen, som tillträdde i juli, har satt upp målet att drastiskt öka landets kapacitet inom förnybar energi, främst genom att satsa på vindkraft och solenergi.

– Idag har vi nått en rekordstor auktion som ger förnybar energi tillräcklig för 11 miljoner hem, vilket är avgörande för att säkerställa energisäkerhet för familjer över hela landet, säger energiminister Ed Miliband i ett uttalande.

Stort fokus på vindkraft och solenergi

Auktionen kommer att stödja projekt med en sammanlagd kapacitet på nästan 10 gigawatt, där majoriteten av denna kapacitet kommer från offshore vindkraft och solenergiprojekt. För att främja investeringar i nya projekt bjuder regeringen in utvecklare av förnybar energi att delta i budgivningen för statligt stödda prisgarantier för den el som produceras, kända som Contracts for Difference (CFDs).

CFDs fungerar så att när grossistpriserna på el är lägre än det garanterade minimi­priset, täcker budgeten mellanskillnaden. Om priserna däremot överstiger det garanterade priset, betalar producenterna tillbaka skillnaden till staten.

Stora mål för offshore vindkraft

Regeringen siktar på att expandera landets kapacitet inom offshore vindkraft till 60 gigawatt fram till 2030, upp från cirka 15 gigawatt idag. Resultaten från den här auktionen är en del av Storbritanniens sjätte CfD-auktion, som nu hålls årligen. Den femte auktionen, som hölls 2023, misslyckades dock med att locka några offshore vindkraftsprojekt eftersom de incitament som erbjöds ansågs vara för låga av utvecklarna.

Pranav Menon, forskningsassistent vid Aurora Energy Research, påpekar att den kapacitet på 4,9 gigawatt som säkrades för offshore vindkraft i den senaste auktionen fortfarande är otillräcklig för att landet ska kunna nå sitt mål.

– Det faller fortfarande kort jämfört med den takt som krävs för att nå de ambitiösa målen. Med nästa års sjunde auktion som den sista chansen att säkra kapacitet för leverans före 2030, behövs ytterligare 31 gigawatt kapacitet inom offshore vindkraft för att nå målet om 60 gigawatt, säger han.

Utmaningar inför framtiden

Trots den positiva utvecklingen och de rekordmånga projekt som fick stöd i den senaste auktionen, återstår stora utmaningar för att Storbritannien ska kunna möta sina ambitiösa mål för förnybar energi. Med bara några år kvar till 2030 måste regeringen och energisektorn samarbeta nära för att öka investeringarna och säkerställa att den nödvändiga infrastrukturen finns på plats för att kunna leverera den önskade kapaciteten.

Källa: Recharge News