EU inför nya kriterier för grön vätgas

Wopke Hoekstra, Europeiska kommissionens klimatkommissionär vid ett möte i april 2024 i Berlin. Foto: Europeiska Kommissionen

EU:s klimatkommissionär annonserar förändringar i kommande subventionsauktioner för grön vätgas. Kommissionen planerar att införa "explicita kriterier" som gynnar användningen av europeisk utrustning vid grön vätgasproduktion som erhåller subventioner. Detta meddelade Wopke Hoekstra, Europeiska kommissionens klimatkommissionär, under ett tal vid Tekniska universitetet i Eindhoven, Nederländerna.

– Jag kommer att säkerställa att nästa [gröna vätgas] auktion blir annorlunda. Vi kommer att ha explicita kriterier för att bygga europeiska elektrolysörsförsörjningskedjor, sade Hoekstra, enligt Reuters.

Skydd mot billiga kinesiska importprodukter

Detta drag verkar vara en reaktion på påtryckningar från europeiska tillverkare av elektrolysörer, som oroar sig för att marknaden kan översvämmas av billiga kinesiska produkter. Detta är en oro som härrör från erfarenheterna under 2010-talet när den europeiska solcellsindustrin till stor del slogs ut av en inflod av billigare kinesiska solpaneler.

Nästa runda av Europeiska Vätgasbankens (EHB) auktionssystem förväntas lanseras redan denna månad, vilket tyder på att de nya kriterierna kommer att introduceras snart. Hoekstra specificerade dock inte exakt vilka dessa kriterier kommer att inkludera, eller om kinesisk eller annan utländsk utrustning kommer att förbjudas.

En EU-tjänsteman bekräftade för Reuters att kriterierna fortfarande håller på att slutföras.

Industrins oro för kinesisk konkurrens

I ett brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i juli, varnade 20 företag – inklusive Nel, Thyssenkrupp Nucera, Siemens, McPhy, Topsoe och Sunfire – för en potentiell beroendeställning av kinesiska elektrolysörer, som sägs vara mellan en tredjedel och en fjärdedel så dyra som västerländska maskiner.

– Gröna vätgasprojekt i Kina drivs i allmänhet av statligt ägda enheter, vilket gör att kinesiska företag kan genomgå långa perioder av operativa förluster och stödja kapacitetsökningar genom räntefria statslån, skrev företagen. Denna snedvridna spelplan skapar en orättvis konkurrens och sätter europeiska elektrolysörtillverkare i ett betydande underläge.

I den första EHB-auktionen i april tilldelades 720 miljoner euro till sju projekt som hade lagt oväntat låga bud – för subventioner på mellan 0,37 och 0,48 euro per kilogram grön vätgas. Detta fick vissa kommentatorer att spekulera i att de planerade att använda billiga kinesiska elektrolysörer.

Nästa auktionsrunda är planerad att fördela 1,2 miljarder euro till gröna vätgasprojekt, med 200 miljoner euro reserverade för produktion med direkta avtalskunder inom sjöfartssektorn.

Framtiden för europeisk vätgasproduktion

Med de nya kriterierna strävar EU efter att skydda sin inhemska industri från konkurrens som kan hota dess överlevnad. Den nya policyn, som syftar till att minska beroendet av utländsk teknik, är en del av EU:s bredare strategi att säkerställa långsiktig energisäkerhet och teknologisk självständighet.

Med de kommande förändringarna i EHB-auktionerna hoppas EU kunna stötta och utveckla en stark och konkurrenskraftig europeisk elektrolysörsindustri. Detta ses som en nödvändig åtgärd för att nå målet att decarbonisera energisektorn till 2030, samtidigt som man undviker att ersätta ett beroende – av energiimport – med ett annat – av importerad teknik. 

Källa: Hydrogen Insight