Posiva inleder testdrift vid finsk slutförvarsanläggning för använt kärnbränsle

Under den pågående testdriften kommer fyra kapslar att placeras i åtta meter djupa hål i en 70 meter lång slutförvaringstunnel. Tunneln kommer därefter att fyllas med bentonitlera och förseglas med en betongplugg. Testet inkluderar även ett moment där en skadad kapsel ska återtas till markytan. Foto: Wikipedia Common, kredit: Kallerna

Posiva har startat en testdrift för att placera förvaringskapslar i Onkalo, Finlands slutförvar för använt kärnbränsle. Ingen verklig kärnbränsle används under testet.

Posiva, företaget som ansvarar för hanteringen av kärnavfall i Finland, har nu inlett en omfattande testdrift vid Onkalo, den anläggning som är avsedd för slutförvaring av använt kärnbränsle. Denna testfas, som förväntas pågå i flera månader, syftar till att säkerställa att hela systemet fungerar korrekt innan verkligt kärnbränsle börjar förvaras på platsen.

Djupförvar i finsk berggrund

I Onkalo-anläggningen, som ligger cirka 430 meter under markytan, kommer det använda kärnbränslet att placeras i berggrunden. Förvaringssystemet består av flera säkerhetslager, inklusive en järn-kopparkapsel som omsluter bränslet, en bentonitbuffert som omger kapseln, ett återfyllningsmaterial bestående av svällande lera, tätningsstrukturer för tunnlar och utrymmen samt den omgivande berggrunden.

Säkerställande av säker slutdeponering

Posiva betonade att detta är första gången som all utrustning och alla system i slutförvarsanläggningen testas tillsammans enligt de planerade processerna. Syftet med testdriften är att "verifiera säker slutdeponering innan den verkliga driften inleds". Företaget beskrev testdriften som "ett gemensamt funktionstest av alla system och utrustning".

– Posiva har kommit långt för att nå denna punkt, säger företagets produktionschef Kari Osara. – Testdriften av slutdeponeringen är inte bara ett utmärkt tillfälle för lärande och utveckling, utan också en mycket krävande uppvisning av vår organisations kapacitet.

Ilkka Poikolainen, VD och koncernchef för Posiva, tillägger:

– Posiva tar nu ett betydande steg mot starten av den verkliga slutdeponeringsverksamheten. Detta är ett viktigt ögonblick även för våra anställda och samarbetspartners.

Långsiktig planering och utveckling

Platsen för Posivas slutförvar i Euraåminne nära Olkiluoto kärnkraftverk, valdes redan år 2000. Det finska parlamentet godkände projektet i princip året därpå. Posiva, som ägs gemensamt av de finska kärnkraftsbolagen Fortum och TVO, lämnade in sin ansökan om byggnadstillstånd till Arbets- och näringsministeriet i december 2013. Företaget studerade berggrunden vid Olkiluoto och använde resultat från det underjordiska laboratoriet i Onkalo för att förbereda sin ansökan. Regeringen beviljade byggnadstillstånd för projektet i november 2015, och byggnadsarbetet påbörjades ett år senare.

Nästa steg mot slutförvaring

Posiva lämnade in sin ansökan om drifttillstånd för anläggningen för inkapsling av använt bränsle och slutförvaringsanläggningen den 30 december 2021. Anläggningen förväntas påbörja driften under mitten av 2020-talet, och Posiva har ansökt om ett drifttillstånd som sträcker sig från mars 2024 till slutet av 2070.

Det slutliga beslutet om Posivas ansökan kommer att fattas av den finska regeringen, men innan dess krävs ett positivt utlåtande från Strålsäkerhetscentralen (STUK). Granskningen påbörjades i maj 2022 efter att STUK bedömt att Posiva hade tillhandahållit tillräckligt med material. Ministeriet begärde att STUK:s utlåtande skulle vara klart till slutet av 2023.

I januari i år begärde dock STUK att tidsfristen för deras utlåtande skulle förlängas till slutet av 2024. Det är ett steg som understryker vikten av noggrannhet i detta kritiska skede av slutförvaringsprojektet.

Posivas testdrift är ett avgörande moment för att säkerställa att Finlands kärnavfall kan hanteras på ett säkert och effektivt sätt under kommande decennier.

Källa: Nuclear World News