C4 Elnät och E.ON Främjar effektivare elanvändning i Nordöstra Skåne med flexibilitetsmarknader

Foto: C4 Energi AB

C4 Elnät samarbetar med E.ON Energidistribution för att utveckla flexibilitetsmarknader i nordöstra Skåne. Syftet är att optimera användningen av det befintliga elnätet och underlätta snabbare anslutningar för fler kunder.

Det lokala elnätet i Kristianstad möter flera utmaningar, inklusive kapacitetsbrist och flaskhalsar, på grund av den pågående energiomställningen och det ökade elbehovet i samhället.

För att öka kapaciteten och snabba på anslutningar till elnätet har C4 Elnät och E.ON Energidistribution inlett ett samarbete för att skapa lokala flexibilitetsmarknader.

Flexibilitetsmarknader ger företag möjlighet att öka sina intäkter genom att anpassa sin elförbrukning eller produktion efter marknadens behov via flexibilitetsplattformen, SWITCH.

En lokal flexibilitetsmarknad i nordöstra Skåne kommer att stödja energiomställningen i Kristianstad. Flexibilitetsleverantörer kan sälja sin frigjorda kapacitet till både C4 Elnät och E.ON Energidistribution, vilket både ger dem extra intäkter och bidrar till energiomställningen.

Daniel Persson, elnätschef på C4 Elnät, säger: “Genom den lokala flexibilitetsmarknaden i centrala Kristianstad får våra kunder en ny inkomstkälla samtidigt som vi får ett verktyg för att använda det befintliga nätet mer effektivt. Tillsammans skapar vi förutsättningar för energiomställningen och genom att hantera flexibiliteten kan fler kunder nyttja elnätet, vilket möjliggör tillväxt och expansion för fler företag i regionen.”

Kapacitetsbristen i regionen hämmar tillväxt och utveckling, och det finns ett stort behov av smarta lösningar som lokala flexibilitetsmarknader.

Peter Sigenstam, chef för Drift och Energisystem på E.ON Energidistribution, kommenterar: “Vi ser stor potential i flexibla lösningar som flexibilitetsmarknader och villkorade avtal, och vi planerar att skala upp för att frigöra ännu mer kapacitet.”

Utöver samarbetet med E.ON investerar C4 Energi rekordbelopp i att förstärka elnätet i Kristianstad, inklusive en stor batteripark och ombyggnationer för att eliminera flaskhalsar. Under investeringsprogrammet 2022–2027 planerar C4 Energi att investera totalt 700 miljoner kronor i elnätet.

E.ON Energidistribution har också annonserat investeringar på 162 miljoner kronor i Kristianstad kommun för 2024 och 2025 för att öka kapaciteten.

De nya flexibilitetsmarknaderna i nordöstra Skåne är planerade att vara aktiva åtminstone fram till 2028.