Westinghouse lanserar AI-system för kärnkraftsindustrin – ett nytt steg mot effektivare drift

AI-systemet kan ge operatörer och tekniker tillgång till företagets samlade kunskap genom en säker digital plattform, vilket gör det möjligt att snabbt och effektivt hantera komplexa problem inom kärnkraftsdrift. Foto: WNN

Westinghouse Electric Company har nyligen presenterat sitt nya AI-system, Hive, som är specifikt utformat för kärnkraftsindustrin. Systemet bygger på företagets över hundra års erfarenhet och expertis inom kärnkraftssektorn. Hive syftar till att förbättra kostnadseffektivitet och schemaläggning genom hela reaktorernas livscykel, från design och licensiering till tillverkning, konstruktion och drift.

I hjärtat av Hive-systemet finns en stor språkmodell, döpt till Bertha, efter Bertha Lamme – den första kvinnan i USA som tog examen i maskinteknik år 1893 och senare blev den första kvinnliga ingenjören anställd av Westinghouse.

– Hive kommer att ge våra kunder tillgång till Westinghouses enorma mängd innovation och kunskap, säger företaget. Systemet är utformat för att optimera underhållsplanering, inspektioner och förbättra användarupplevelsen för driftteam genom att tillhandahålla rätt information vid rätt tidpunkt via en säker plattform.

AI-systemets potential i kärnkraftsindustrin

Westinghouse menar att detta AI-system kan revolutionera hur kärnkraftsanläggningar hanteras. Genom att tillämpa generativ AI, liknande den typ som används av stora företag som Google, kan Hive utföra en rad uppgifter såsom sammanfattningar, klassificeringar och svar på frågor, vilket kan leda till effektivare beslutsfattande och förbättrad säkerhet.

Lou Martinez Sancho, teknikchef och vice VD för forskning och utveckling på Westinghouse, betonar betydelsen av systemet:

– Westinghouse har alltid varit i framkant när det gäller innovation inom kärnkraftsindustrin. Nu är vi stolta över att vara först med att utveckla ett integrerat AI-system för global distribution. Användningsområden inkluderar effektivisering av förebyggande underhåll, optimering av kärnbränslesäkerhet samt tillverknings- och optimeringsapplikationer, förklarar Sancho.

En säkrare och mer effektiv framtid för kärnkraften

Genom Hive-systemet hoppas Westinghouse kunna leverera en pålitlig lösning som ökar säkerheten och effektiviteten i kärnkraftsdriften.

Genom att tillämpa generativ AI, där stora modeller kan utföra flera uppgifter samtidigt, tar Westinghouse ett viktigt steg mot en framtid där kärnkraftsindustrin kan bli ännu mer hållbar och säker.

Källa World Nuclear News