Storsatsning på biogas i finska Nurmo – här byggs en 100 gigawattimmars biogasanläggning

Ledande finska livsmedelskoncernen Valio planerar att öka användningen av biogas i sin logistik. Även Atria kommer att successivt övergå till biogasdrivna fordon, vilket är ett steg i deras strategi att minska klimatavtrycket. Foto: Valio

I Nurmo tar byggandet av Finlands första storskaliga anläggning för produktion av flytande biogas fart. Biogasen, som huvudsakligen framställs av gödsel och biprodukter från lantbruket, kommer att spela en central roll i att minska utsläppen inom transportsektorn.

Bolagen Suomen Lantakaasu Oy och Atria Suomi Oy har tillsammans beslutat att investera över 60 miljoner euro i bygget av biogasanläggningen Nurmon Bioenergia. Anläggningen, som kommer att ha en kapacitet på 100 gigawattimmar, placeras i närheten av Atrias fabrik i Nurmo och förväntas stå färdig under 2026.

– Byggarbetet har redan påbörjats med förberedelser för betongfundamenten, säger projektledningen. När anläggningen är klar kommer den att omfatta en kontrollcentral, mottagningshall, torrsubstanslager och en värmecentral.

Energi från gödsel och biprodukter

Biogasanläggningen i Nurmo kommer att producera energi och biogödsel från gödsel och andra sidoströmmar från lantbruket i regionen. Den flytande biogasen som produceras på anläggningen kommer att användas som bränsle för bland annat Valios och Atrias transportfordon.

Leena Helminen, som ansvarar för utvecklingen av Valios biogasverksamhet, berättar att Valio planerar att öka användningen av biogas i sin logistik. Även Atria kommer att successivt övergå till biogasdrivna fordon, vilket är ett steg i deras strategi att minska klimatavtrycket.

Samarbete mellan Valio och St1

Suomen Lantakaasu Oy, som äger majoriteten av Nurmon Bioenergia, är ett gemensamt bolag mellan Valio och energibolaget St1. I februari 2023 köpte Suomen Lantakaasu aktiemajoriteten i Nurmon Bioenergia, och St1 kommer att fungera som distributör för biogasen.

– Vi ser fram emot att kunna bidra till en mer hållbar energiförsörjning i Finland, säger företrädare för St1. Anläggningen i Nurmo kommer att spela en viktig roll för att uppnå detta mål genom att utnyttja lokala resurser på ett effektivt och miljövänligt sätt.

Flytande biogas – en del av framtidens energi

Den flytande biogasen som produceras i Nurmo kommer att bli en viktig del av energiförsörjningen för transportsektorn. Genom att utnyttja lokala råvaror, såsom gödsel från lantbruket, bidrar anläggningen till både energiproduktion och en mer hållbar avfallshantering.

Biogasanläggningen i Nurmo är en av flera större biogasprojekt som planeras i Finland under de kommande åren. Biogas förväntas spela en central roll i landets omställning till förnybar energi, särskilt inom sektorer som transport och jordbruk där behovet av hållbara bränslen är stort.

Tidsplan och framtidsutsikter

Byggandet av anläggningen har redan påbörjats och förväntas pågå fram till 2026, då den planeras att tas i drift. När den är färdig kommer den att kunna producera tillräckligt med energi för att täcka stora delar av behovet inom regionens transportsektor.

– Detta är ett viktigt steg mot en mer hållbar framtid, säger projektets ansvariga. Genom att producera biogas lokalt från lantbrukets restprodukter kan vi både minska utsläppen och bidra till den cirkulära ekonomin.

Biogasanläggningen i Nurmo kommer att bli en modell för framtida satsningar på hållbar energi i Finland och övriga Europa.

Källa: Maaseudun Tulevaisuus (Landsbygdens Framtid)