Nybro Energi optimerar hållbarheten med återvunnet material

Pressbild: Nybro Energi

Nybro Energi har tagit ytterligare ett steg i sitt hållbarhetsarbete genom att införa ett nytt återvunnet bäddmaterial i sin kraftvärmeanläggnings förbränningsprocess. Under de senaste månaderna har det nya materialet testats och visat sig spela en viktig roll för att upprätthålla en stabil förbränning och förbättra anläggningens drift.

Traditionellt använder de flesta svenska kraftverk natursand, men genom det nya samarbetet kan nu återvunnet material från stålindustrin användas, material som tidigare skickades till deponi.

Med det nya bäddmaterialet kan vi spara en lastbil med natursand i veckan och samtidigt effektivisera vår drift. Trots att det återvunna materialet är dyrare i inköp, har det visat sig vara mer hållbart och orsakar mindre slitage på anläggningen, vilket ger långsiktiga ekonomiska fördelar. Några av de största fördelarna är:

  • Bäddmaterialet minskar behovet av att byta ut bädden med upp till 70 % jämfört med natursand, eftersom det inte klumpar sig vid alkalireaktioner.
  • Det återvunna materialet har bättre fluidiseringsförmåga än natursand, vilket gör att en tjockare fluidiserande bädd kan användas, vilket optimerar förbränningsprocessen.
  • Med en smälttemperatur över 1300°C möjliggör det en högre förbränningstemperatur, vilket ökar effektiviteten.
  • Materialet blir smutsigt betydligt långsammare än natursand, vilket förlänger dess användningstid och minskar behovet av underhåll.

Det nya samarbetet är ett utmärkt exempel på hur industrin kan bidra till en cirkulär ekonomi och hållbar resursanvändning. Genom att återanvända material från stålindustrin minskar vi både klimatpåverkan och resursförbrukningen inom energisektorn, säger Johan Eriksson, driftchef på Nybro Energi.