E.ON investerar 150 Miljoner i ombyggnation av kraftledning mellan Knäred och Hässleholm

Investeringar som denna kommer att behövas på flera håll för att säkra framtidens behov av el. Med bättre kapacitet i våra elnät skapar vi möjligheter för kommuner och näringsliv att växa och skapa arbetstillfällen, säger E.ONs regionchef, Peter Hjalmar. Pressbild: E:ON

E.ON har startat ett omfattande projekt för att modernisera kraftledningen mellan Knäred och Hässleholm. Med en investering på 150 miljoner kronor kommer projektet att tredubbla elnätets överföringskapacitet längs sträckan.

Den nuvarande ledningen, som är från 1929, ska byggas om för att öka kapaciteten till 130 kilovolt och förbättra elnätets stabilitet. Detta förväntas vara till stor nytta för de kommuner och företag som påverkas i regionen. Ombyggnationen, som sträcker sig från Knäred i Halland till Hässleholm i norra Skåne via Skånes Fagerhult och Bjärnum, kommer att pågå i ungefär två år och är planerad att vara klar i slutet av 2025.

Peter Hjalmar, regionchef på E.ON, förklarar att den nuvarande ledningen har fungerat som en flaskhals för elsystemet i södra Sverige. Genom att stärka elnätet och öka kapaciteten på denna sträcka hoppas E.ON bidra till regionens tillväxt och utveckling. Förbättringarna kommer också att minska risken för elavbrott genom att skapa ett mindre sårbart elnät.

Denna ombyggnation är del av E.ONs större satsning på att modernisera Sveriges elnät. Företaget har under det senaste decenniet investerat cirka 30 miljarder kronor i elnäten och planerar att investera ytterligare 23 miljarder kronor under perioden 2024–2028.