Rysslands energikris: slut på sovjetiska resurser

Kraftverk vid gatan Magistralnaja nummer 2. i Moskva. Foto: Wikipedia Common, kredit: Andrey Filippov

– Ryssland står inför en allvarlig energikris. De sista reserverna från Sovjetunionens tid är snart förbrukade, och landet behöver nu hitta nya lösningar för att möta den växande efterfrågan på elektricitet, särskilt i de östra regionerna, skriver Newsweek och citerar en hög representant för ryska energiministeriet.

När västvärldens sanktioner mot Ryssland infördes förutspådde Kreml att länder som Tyskland skulle drabbas av allvarliga energikrisen och tvingas frysa under vintern utan rysk gas. Två år senare har dock Tyskland lyckats frigöra sig från rysk energi och hittat alternativa lösningar. I stället hotar nu samma energikris Rysslands egna östra regioner.

Energireserverna från Sovjettiden slut

Enligt flera rapporter, inklusive en artikel från nyhetssajten Newsweek, är Rysslands sista energireserver från Sovjetunionens tid nu i stort sett uttömda. Det ryska energiministeriet, representerat av Sergey Tsivilev, har bekräftat att den elproducerande industrin står inför betydande utmaningar och att det krävs stora investeringar för att modernisera och underhålla befintlig utrustning. Uttalandet gjordes under ett ekonomiskt forum i Vladivostok, där Tsivilev fick frågor om hur energisituationen i östra Ryssland ser ut inför vintern.

Sanktionerna och energibristen i Ryssland

– Den främsta orsaken till att Sovjetunionens energireserver nu är slut är bristen på ekonomiska resurser för modernisering och underhåll av utrustningen, förklarade Tsivilev.

Elbrist i östra Ryssland

Ryssland är uppdelat i åtta federala distrikt, varav Fjärran Östern är ett av de största. Regionen, som sträcker sig öster om Sibirien och gränsar till bland annat Mongoliet, Kina och Nordkorea, är en av de mest glesbefolkade delarna av landet men är samtidigt beroende av stabil elförsörjning. Fjärran Östern har nu pekats ut som en högriskregion vad gäller elektricitet, och åtgärder har vidtagits för att minska risken för strömavbrott och stärka tillförlitligheten i energisystemet.

Putin och planerna för nya kraftverk

Även president Vladimir Putin är medveten om situationen. Under ett tal i september erkände han att flera regioner i Fjärran Östern, inklusive större investerare och industrier, redan upplever elbrist. Dessa brister har lett till förseningar i byggprojekt, industrianläggningar och annan infrastruktur.

– Vissa områden tvingas vänta på att nya kraftverk tas i drift, vilket bromsar viktiga utvecklingsprojekt, förklarade Putin.

Putin har därför gett regeringen och de stora energibolagen i uppdrag att utveckla långsiktiga program för att trygga energiförsörjningen i regionen. En av lösningarna som diskuteras är byggandet av nya kärnkraftverk för att tillgodose det växande behovet av elektricitet i Fjärran Östern, som varje år förbrukar omkring sextionio miljarder kilowattimmar el.

Brist på teknologiska investeringar

Problemen med Rysslands energiproduktion har dock djupa rötter. Enligt en rapport från Central Intelligence Agency (CIA) utvecklade Sovjetunionen sin oljeproduktion kraftigt mellan åren 1970 och 1988, medan gasproduktionen tredubblades. Men redan då började tecken på framtida problem synas. CIA förutsåg en svår tid för den sovjetiska energisektorn på nittiotalet, med minskande oljeproduktion och ett växande motstånd mot kärnkraft.

Den ryska energisektorn har fortsatt att brottas med dessa utmaningar. Enligt CIA:s rapport hade kostnaderna för ny energiteknik redan på nittiotalet börjat stiga kraftigt, och utrustningen som stod till förfogande var inte tillräcklig för att exploatera de mer svåråtkomliga energireserverna. Redan då var det tydligt att Moskva var beroende av västvärldens teknologi och kapital för att kunna utveckla nya områden inom energiproduktionen.

Slutet på sovjets reserver tvingar fram innovation

Efter år 2000 har Ryssland främst fokuserat på att utöka produktionen av råolja och naturgas. Andra energikällor, såsom kol, har visat mindre tillväxt, medan många andra sektorer har stagnerat. Enligt data från Internationella energiorganet (IEA) står Ryssland inför en utmanande framtid om de inte lyckas utveckla mer avancerade energilösningar.

I en rapport från sommaren 2022 förutspådde Londons International Institute for Strategic Studies att de sovjetiska energireserverna snart skulle vara förbrukade. Stora aktörer på den ryska energimarknaden är nu tvingade att utveckla tekniskt utmanande reserver. Samtidigt, utan tillgång till västerländsk teknologi och kapital, blir det svårare för Ryssland att upprätthålla sin olje- och gasproduktion.

– Förlusten av västerländsk teknologi och investeringar kommer att utgöra ett stort hinder för Rysslands förmåga att behålla sin energiproduktion, konstaterade institutet i sin rapport.

Den nuvarande energikrisen visar på vikten av innovation och investeringar i ny teknologi för att Ryssland ska kunna möta framtida behov och säkerställa energiförsörjningen för sina östra regioner.

Källa: Merkur