Ørsted levererar vindkraftverk till irländsk vindpark

Som en del av avtalet har Ørsted också tecknat ett tjugoårigt Premium Plus-servicekontrakt med Nordex. Detta innebär att Nordex kommer att ansvara för underhåll och service av turbinerna under två decennier efter att de tagits i drift. Syftet med detta avtal är att säkerställa att vindkraftverken fungerar optimalt under hela deras livslängd och att de producerar så mycket energi som möjligt. Foto: TeamNordex UK & Ireland

Det danska energibolaget Ørsted har tecknat sitt första avtal hos Nordex Group för att leverera och installera nio vindkraftverk till Farranrorys vindpark i Irland, som kommer ha en kapacitet på 43 megawatt. Avtalet inkluderar även ett tjugoårigt servicekontrakt där Nordex ansvarar för underhåll av turbinerna.

Ørsted, ett av världens största bolag inom förnybar energi, har tecknat sitt första avtal med Nordex Group, en ledande global tillverkare av vindkraftverk. Avtalet gäller leverans och installation av nio vindkraftverk av modellen N133/4800 till Farranrorys vindpark i Irland, med en total effekt på 43 megawatt. Vindkraftverken kommer att installeras på ståltorn, och leveransen beräknas börja sommaren 2025.

Nya vindkraftverk till Irland

När vindparken är färdigställd och driftsatt 2026 förväntas den förse 25 000 irländska hushåll med ren elektricitet. Detta projekt är ett steg i riktningen mot Irlands mål att öka produktionen av förnybar energi och minska sitt beroende av fossila bränslen.

– Vi är glada över att få samarbeta med Nordex Group för första gången och ser fram emot att bidra till Irlands omställning till ren energi, säger en talesperson från Ørsted.

Ørsteds vision om en grönare framtid

Ørsted har en tydlig vision – att skapa en värld som drivs helt och hållet av grön energi. Företaget utvecklar, bygger och driver både havsbaserade och landbaserade vindkraftparker, solkraftverk, energilagringsanläggningar, anläggningar för förnybar vätgas och gröna bränslen samt bioenergianläggningar. Ørsted är globalt erkänt för sitt klimatledarskap och var det första energibolaget i världen att få sitt vetenskapligt baserade mål om netto nollutsläpp validerat av Science Based Targets-initiativet (SBTi).

Med huvudkontor i Danmark har Ørsted cirka 8 900 anställda och är listat på Nasdaqbörsen i Köpenhamn. Under 2023 rapporterade företaget intäkter på 79,3 miljarder danska kronor (cirka 10,6 miljarder euro).

Nordex Group – global ledare inom vindkraft

Nordex Group har under sin historia installerat över 52 gigawatt vindkraftskapacitet i mer än 40 länder. Företagets intäkter för 2023 uppgick till cirka 6,5 miljarder euro, och Nordex har idag över 10 200 anställda. Deras produktportfölj fokuserar på landbaserade turbiner med en kapacitet på mellan 4 och 6 megawatt eller mer, anpassade för marknader där utrymmet är begränsat eller där nätkapaciteten är låg.

Med fabriker i Tyskland, Spanien, Brasilien, Indien, USA och Mexiko har Nordex skapat en stark global närvaro. Företaget strävar efter att möta behoven i olika regioner genom att tillhandahålla flexibla lösningar för marknader med utmaningar inom elnät och tillgängligt utrymme.

Ett viktigt steg för Ørsted och Nordex

Beställningen från Ørsted markerar ett betydande steg för både Ørsted och Nordex. Samarbetet innebär att Ørsted fortsätter att utöka sin portfölj inom landbaserad vindkraft och att Nordex får möjlighet att stärka sin position på den irländska marknaden. Vindkraftsprojektet i Farranrory bidrar också till att stärka Irlands energiförsörjning och närma landet till sina klimatmål.

Med den växande efterfrågan på förnybar energi och tekniska framsteg inom vindkraft ser både Ørsted och Nordex fram emot fler gemensamma projekt framöver, där de tillsammans bidrar till en mer hållbar energiframtid.

Källa: Nordex Group