Läget på de globala energimarknaderna - vecka 37

Foto: Art Wall Kittenprint / Unsplash

Under de senaste två veckorna har det varit sjunkande priser på kol, olja, naturgas och utsläppsrätter, i hög grad som en konsekvens av negativa makroekonomiska signaler.

Oljepriset har under den senaste tvåveckorsperioden sjunkit med nästan USD10 till en nivå på närmare USD72 per fat. I slutet av förra veckan (6 september) noterades ett stängningspris på USD71,06 per fat, vilket kan jämföras med ett stängningspris på USD 81,43 per fat för två veckor sedan (26 augusti). Den huvudsakliga drivkraften bakom prisnedgången är en växande oro för en avsaktande efterfrågetillväxt i de stora oljekonsumenterna Kina och USA till följd av delvis dystra, delvis osäkra makroekonomiska signaler från länderna.

TTF M+1 stängde den 9 september på EUR37,2 per MWh, något lägre än vid marknadsbrevets förra publicering men har under den senaste tvåveckorsperioden pressats uppåt till följd av oro för den geopolitiska utvecklingen. De europeiska naturgaslagren fortsätter att fyllas och var den 7 september till 93 procent fyllda. Priserna på såväl kol som utsläppsrätter har sjunkit något sedan senaste marknadsbrevet.

Läs rapporten i sin helhet HÄR!