C4 Energi sammanställer prognos för elnätets behov och investeringar

Pressbild: C4 Energi AB

Under 2024 kommer C4 Elnät att utveckla en strategisk plan för elnätet. Syftet med nätutvecklingsplanen är att ge en klar prognos för investeringsbehoven fram till 2034.

– Med hjälp av nätutvecklingsplanen, som utarbetas i samarbete med större kunder, kommunen, myndigheter och regionnätsägaren E.ON, stödjer C4 Elnät samhällsutvecklingen och underlättar den pågående energiomställningen, säger Daniel Persson, Elnätschef på C4 Energi.

Enligt en ny förordning från Elmarknadsinspektionen måste en nätutvecklingsplan tas fram minst vartannat år. Planen ska ge en prognos för kapacitetsbehov, begränsningar, användning av flexibilitetstjänster och kommande investeringar under de närmaste åren.

För elnätsbolagen är nätutvecklingsplanen en viktig del av arbetet för att möta de krav som följer av den ökande elektrifieringen av samhället.

– Effekt- och kapacitetssituationen är ansträngd i delar av centrala Kristianstad. En välgrundad prognos kommer att vara till stor hjälp för att utforma framtidens nätstruktur och göra det lokala elnätet mer effektivt, vilket skapar förutsättningar för fortsatt utveckling och tillväxt, säger Daniel Persson.

Större kunder, kommunrepresentanter, myndigheter och E.ON kommer att bjudas in till ett särskilt möte för att gå igenom det aktuella effektläget, nätutvecklingsarbetet och den lokala marknaden för eleffekt.

För att få en så tydlig bild som möjligt av framtida behov och utmaningar välkomnas även synpunkter och förslag från alla nuvarande och blivande kunder i ett offentligt samråd.