Medvind för vindkraften

Tritonprojektet, som OX2 utvecklar, har kapacitet motsvarande en stor kärnkraftsreaktor. Visionsbild: OX2

Efter en tid av vikande intresse för etablering av ny vindkraft kommer nu signaler om nya satsingar i vindenergi. Branschorganisationen Svensk vindenergi redovisar i en färsk prognos att det görs stora investeringar i vindkraftsproduktion. Under förra året driftsattes projekt till ett sammanlagt värde av 23 miljarder kronor.

Just nu väntar 17 stora vindkraftsprojekt på regeringsbeslut. Tillståndsprocesserna är långa och branschen efterfrågar klarare regler och snabbare hantering av ansökningar. Ett av problemen är att lokala opinioner menar att ”gärna vindkraft men inte på vår bakgård”.

Det gör att allt fler ansökningar hamnar på regeringens bord och frustrationen över regeringens senfärdighet i frågan är tydlig. Såväl Svenskt Näringsliv som en rad storbolag kräver nu att regeringen så fort som möjligt ger klartecken för fler tillståndsansökningar om stora havsvindprojekt.

För närvarande är fyra ansökningar i slutskedet av beredning i Regeringskansliet. Det rapporterar DI. Det handlar om Skåne Havsvindpark med danska Ørsted som ägare, tyska RWE:s Södra Victoria, Vattenfalls och Zephyrs projekt Poseidon och OX2:s Triton. Triton kommer att ligga 23 kilometer utanför Skånes kust och har en installerad effekt på upp till 1,5 GW. Den årliga elproduktionen beräknas till cirka 7 TWh.

Förutom Triton planeras flera andra projekt i havet runt om den svenska kusten. Det handlar bland annat om Ørsted:s Skåne Havsvindpark som Länsstyrelsen i Skåne sagt ja till.  Parken har en budget på upp emot 50 miljarder kronor. Södra Victoria planeras ligga cirka 70 kilometer sydost om Ölands södra udde, mot gränsen till Polens ekonomiska zon och får en installerad effekt på upp till 2 000 MW. Vattenfalls projekt Poseidon utanför Göteborg har en potential att producera cirka 5,5 TWh.

Sveriges elproduktion måste byggas ut. Det menar bland andra Energiföretagen. Industrins investeringar i Sverige är avhängiga av att det finns energi vid rätt tid på rätt plats till

konkurrenskraftigt pris. Elektrifieringen av järn- och stålindustrin norr kommer att skapa en dramatisk förändring av hur el konsumeras i Sverige. Det behövs, menar Energiföretagen, investeringar i storleksklassen 400 miljarder kronor fram till 2030 och 1 000 miljarder kronor till 2045.

I väntan på utbyggd kärnkraft är energi från vindkraft den snabbast möjliga vägen att fylla behovet av el. Därför måste tillståndsprocesserna förenklas menar bland andra branschorganisationen Svensk vindenergi. För närvarande pågår en rad utredningar som ska underlätta etableringen av vindkraft. Bland annat diskuteras hur det kommunala planmonopolet ska hanteras, om nya modeller för finansiering av vindkraft och anpassad lagstiftning för att effektiva en anpassning till klimatomställningen.