Senaste teknik för grön vätgas: Magma Power siktar på produktion för under 1 dollar per kilo

Reykjanes geotermiska kraftverk av HS Orka, Island. Magma Energy Sweden AB, ett helägt dotterbolag till det Kanadabaserade geotermiska energiföretaget Magma Energy Corp., förvärvar de återstående 14,32 procenten av HS Orka hf från Geysir Green Energy ehf (GGE) och äger nu 98,53 procent av HS Orka. Foto: Kredit: Alexander Richter. flickr/ThinkGeoEnergy, creative commons Lic.

Amerikanska uppstarten Magma Power hävdar att de med sin nya geotermiska teknologi kan producera baselast-el för under 0,01 dollar per kilowattimme, vilket skulle kunna revolutionera produktionen av grön vätgas och minska kostnaderna avsevärt. Företaget, som grundades 2022 och är baserat i Florida, har nyligen säkrat elva patent för sin teknologi och siktar nu på att producera grön vätgas för mindre än 1 dollar per kilo.

Magma Powers teknik bygger på att utnyttja värmen från magmakammare, djupa fickor av smält lava som ligger flera kilometer under jordskorpan och når temperaturer på mellan 900 och 1 200 grader Celsius. Genom att borra djupt ner till dessa kammare och använda en sluten slinga med värmeöverföringsteknologi kan värmen hämtas upp och omvandlas till elektricitet eller användas för uppvärmning.

Denna metod liknar den som används av det kanadensiska företaget Eavor, som också utvecklar geotermiska energiprojekt. Skillnaden är dock att Magma Power direkt siktar på att producera grön vätgas och grön ammoniak, med planer på att bygga ett gigawattstort komplex för denna produktion.

Gigantisk anläggning i planeringsstadiet

Magma Power planerar att bygga en massiv geotermisk anläggning på 1 gigawatt, där 20 moduler med vardera 20 brunnar ska stå för energiproduktionen. Den exakta platsen för detta projekt är ännu inte offentliggjord, men företaget har redan identifierat över 1 000 potentiella platser runt om i världen där teknologin kan användas.

Även om företaget ännu inte har borrat några brunnar, bygger de sin teknologi på forskningsdata från USA:s statliga Sandia Laboratories, som påbörjade liknande forskning redan på 1970-talet.

– Vi bygger vidare på decennier av vetenskaplig forskning, men vår metod tar teknologin till en ny nivå, säger KC Conner, grundare och uppfinnare av Magma Powers teknologi. – Vi har förfinat tekniken så att den kan implementeras i stor skala och leverera tillförlitlig, ren energi till industrier som verkligen behöver den.

Betydelse för grön vätgasproduktion

Om Magma Power lyckas producera baselast-el för under 0,01 dollar per kilowattimme, skulle det kunna revolutionera kostnadsstrukturen för produktion av grön vätgas. Elkostnader står för 40–70 % av den totala kostnaden för att producera grön vätgas, och höga elpriser har hittills hindrat att kostnaderna sjunkit så mycket som förväntat, trots teknologins utveckling.

Genom att använda konstant baselast-el, istället för variabel produktion från sol- och vindkraft, kan vätgasanläggningar drivas kontinuerligt och därmed öka elektrolysörernas effektivitet och vätgasproduktionen.

– Om vi kan leverera el för under 0,01 dollar per kilowattimme, som vi säger oss kunna göra, skulle det minska elens andel av vätgasens produktionskostnad till cirka 0,56 dollar per kilo, säger Conner.

Utmaningar och framtida potential

Trots de ambitiösa planerna finns det ännu inga detaljer om hur Magma Power planerar att säkra borrningsrättigheter för de 1 000 potentiella platserna eller hur komplicerat det kan bli att genomföra dessa projekt. Företagets affärsmodell verkar också delvis bygga på att licensiera sin teknologi till andra aktörer, med höga förväntade intäkter från licensavgifter och royalties.

Om teknologin visar sig framgångsrik skulle den kunna sänka produktionskostnaden för grön vätgas till så lite som 1,95 dollar per kilo i Europa, vilket skulle vara ett stort steg framåt jämfört med de nuvarande kostnadsnivåerna på cirka 10 dollar per kilo.

Möjlig global påverkan

Denna teknik kan ha stor påverkan på Sveriges satsningar på grön vätgas och förnybar energi. Om kostnaden för att producera vätgas kan sänkas till så låga nivåer som Magma Power hävdar, skulle det kunna innebära en betydande minskning av kostnaderna för Sveriges vätgasprojekt, särskilt i industrier som stålproduktion och tunga transporter.

Med Sveriges starka fokus på hållbar energi och ambition att bli en ledande aktör inom vätgasproduktion, kan teknologin från Magma Power potentiellt bidra till att snabbare uppnå dessa mål och stärka Sveriges konkurrenskraft på den globala energimarknaden.

Källa: Magma Power