Elnätets kapacitet hindrar laddinfrastruktur

Mängden anslutningsärenden till elnätet har ökat kraftigt de senaste åren och Energiföretagen ser allt fler platser med kapacitetsutmaningar. Foto: Stina Wickenberg

Kapacitetsproblem i elnätet bromsar utbyggnaden av laddstationer för tunga transporter. Nationell samordning och proaktiva satsningar efterfrågas, enligt flera aktörer som deltog i Energimyndighetens dialogmöte.

Nyligen höll Energimyndigheten ett dialogmöte i Stockholm om elnätskapacitet och laddinfrastruktur. Deltagarna diskuterade utmaningarna med att utveckla elnätet för att möta behovet av laddstationer för tunga transporter. Även elnätsägarnas behov av effektiva lösningar lyftes.

– Behovet av laddning växer väldigt snabbt. Nu krävs proaktiva satsningar på en utbyggnad av kapaciteten i elnätet och en tydlig nationell samordning så att tillräckligt med effekt finns på rätt plats i rätt tid, säger Fredrik Svensson, hållbarhetsansvarig vid Sveriges Åkeriföretag.

Energiföretagen pekade på den ökande mängden anslutningsärenden till elnätet. Förutom laddinfrastruktur köar även sol- och vindparker samt batterianläggningar, vilket skapar flaskhalsar.

"För att underlätta elektrifieringen av samhället är samverkan avgörande och att elnätsföretagarnas och kundernas planer och projekt går i takt. En samordnad nationell laddplan skulle underlätta för elnätsföretagen att lägga relevanta nätutvecklingsplaner", säger Martin Olin från Energiföretagen.

En annan fråga som togs upp var skillnader i hanteringen av elnätsansökningar mellan olika nätägare.

– Åkerinäringen efterfrågar enhetliga och transparenta processer för elnätsanslutningar. Ska expansionen av laddstationer för tung trafik gå så snabbt som vi behöver, så behöver det också vara mindre krångel, säger Fredrik Svensson.

Energimyndigheten arbetar genom ett samordningskansli för att påskynda utbyggnaden av laddinfrastruktur och hanterar frågor kopplade till elnätet. Clara Irons Wallin från samordningskansliet betonade vikten av att samla kunskap och låta aktörerna mötas.

– Dialogmöten är ett utmärkt sätt att låta aktörerna själva mötas och utbyta erfarenheter, säger hon.

Hittills har två möten hållits i Stockholm. Fler dialoger planeras under början av 2025.

– Uppslutningen på de två dialogmöten vi haft hittills har varit väldigt god, med kommuner, regioner och näringsliv som representerar hela Sverige. Det hoppas vi kunna bygga vidare och fördjupa ännu mer på framtida dialogmöten. Exakt var och när dessa blir ber vi att få återkomma till, säger Gustaf Länn, uppdragsledare för samordningskansliet för laddinfrastruktur på Energimyndigheten.