Bayerns ministerpresident Markus Söder har initierat samtal med Tjeckien och Polen för att utforska möjligheterna till ökat samarbete kring energi och säkerhet. Fokus ligger bland annat på en potentiell kärnkraftsallians med Tjeckien för att importera kärnkraftsel och säkra Bayerns framtida energiförsörjning. Samtalen är en del av Söders strategi för att stärka banden med Östeuropa.
Söder kommer att träffa Polens premiärminister Donald Tusk och Tjeckiens premiärminister Petr Fiala. I Prag står frågan om kärnkraft i centrum. Söder aviserade att han vill undersöka möjligheterna att använda billig och koldioxidfri el från tjeckiska kärnkraftverk för att stabilisera Bayerns elnät.
Söder diskuterar kärnkraft i Prag
– Vi ser framför oss en form av kärnkraftsallians. Tanken är att säkra elförsörjningen i Bayern genom privilegierade elavtal med Tjeckien. Samtidigt skulle vi kunna erbjuda vårt kunnande inom säkerhetsteknologi, sa Söder inför resan.
Tjeckien planerar att bygga nya kärnkraftverk, inklusive både modulära små reaktorer och två stora anläggningar vars konstruktion ska inledas 2029. Söder menar att ett samarbete med Tjeckien kan bidra till Bayerns långsiktiga energisäkerhet, samtidigt som det öppnar för dialog om teknologiska partnerskap.
Samarbete med Polen och historisk reflektion
I Warszawa fokuserar Söder på att stärka banden med Polen. Planerna inkluderar att öppna ett bayerskt kontor i Warszawa för att främja ekonomiskt och kulturellt samarbete. Söder framhåller Polens betydelse som en viktig partner inom säkerhets- och migrationsfrågor.
Söder vill även hedra minnet av offren för andra världskriget och Warszawas gettoupproret genom att lägga ned kransar.
– Det är inte bara en fråga om historiskt ansvar utan något som är personligt viktigt för mig, sa Söder.
Kärnkraftens framtid i Tyskland
Söders öppning för att importera kärnkraftsel från Tjeckien sker i en tid då kärnkraftens roll i Tyskland är under stark debatt. Efter att de sista tyska kärnkraftverken stängdes ner tidigare i år har frågan om att återstarta dem fått förnyad uppmärksamhet, särskilt från konservativa och liberala politiker. Förespråkare hävdar att kärnkraften kan spela en viktig roll i övergången till fossilfria energikällor och för att minska beroendet av gasimport. Men motståndet är starkt, särskilt från miljörörelsen och partier som De gröna, som argumenterar för en snabbare utbyggnad av förnybar energi.
Söders senaste initiativ kan ses som ett försök att navigera i denna komplexa energidebatt genom att fokusera på internationellt samarbete snarare än inhemska kärnkraftsprojekt. Frågan är om hans planer på en kärnkraftsallians kommer att få gehör, eller om de möter samma motstånd som förslagen om att återstarta Tysklands egna reaktorer.
Källa: Merkur