Göteborgs Hamn blir hem för en ny förvätskningsanläggning för biogas, en investering från Nordion Energi. Anläggningen, som beräknas vara klar hösten 2026, kommer initialt att producera 250 GWh flytande biogas (LBG) per år. Detta ska möta den växande efterfrågan på förnybar energi inom sjöfart, tunga transporter och industri.
"Det här är ett viktigt steg mot vår vision om ett helt grönt gasnät. Förvätskningsanläggningen kommer att locka fler biogasproducenter till nätet, vilket stärker leveranssäkerheten för våra kunder som satsar på biogas," säger Hans Kreisel, VD för Nordion Energi.
Stark tillväxt inom flytande biogas
Den svenska marknaden för flytande biogas förväntas öka till över 10 TWh år 2030. Den nya anläggningen blir den första i Sverige med direktanslutning till det västsvenska gasnätet. Förutom produktion möjliggörs även lagring och distribution av biogas.
Första samarbetet med St1 Biokraft – fler aktörer välkomnas
Energibolaget St1 Biokraft har redan säkrat en del av anläggningens kapacitet, medan resterande kapacitet erbjuds till aktörer som vill accelerera sin omställning till fossilfria bränslen.
"Den här anläggningen är avgörande för att effektivt försörja våra kunder inom sjöfart, tung transport och industri. Med sin strategiska placering vid Göteborgs Hamn stärker den vår leveranskedja och stödjer vår målsättning att nå en försäljning av 6 TWh biogas år 2030," säger Miika Johansson, VD för St1 Biokraft.
Göteborgs Hamn satsar på grön omställning
Hamnen ser projektet som ett viktigt steg i ambitionen att bli ett ledande bunkringsnav för förnybara bränslen i norra Europa.
"Flytande biogas är en naturlig utveckling för sjöfarten som redan använder LNG (flytande naturgas). Med den här anläggningen kan vi säkerställa att flytande biogas finns tillgängligt dygnet runt. Detta är ett välkommet tillskott," säger Jill Söderwall, affärsområdeschef på Göteborgs Hamn.
Så fungerar anläggningen
Anläggningen är den första i Sverige som är direkt ansluten till gasnätet. Biogasen kondenseras och lagras som flytande gas innan den distribueras vidare. Leveranser sker antingen via trailer till tankstationer och industrier utanför nätet eller direkt till fartyg som bunkrar via ledning. Kapaciteten på 250 GWh årligen motsvarar cirka 100 fartygsbunkringar eller årsförbrukningen för 500 lastbilar.
Fakta om flytande biogas (LBG)
Flytande biogas framställs genom nedkylning under tryck. Genom att använda biogas som drivmedel kan utsläppen av CO2 minskas, samtidigt som lokala kretslopp sluts och nivåerna av kväveoxider (NOx) och skadliga partiklar reduceras. För att möjliggöra effektiv distribution krävs en utbyggd infrastruktur.