12 nya projekt får stöd för att främja hållbara transportsystem

62 miljoner kronor beviljas forskning för hållbara transportlösningar. Foto: Stina Wickenberg

Transportsektorn möter stora utmaningar i samband med energi- och klimatomställningen. Tolv forskningsprojekt har nyligen beviljats totalt 62 miljoner kronor för att driva på omställningen genom ett brett samarbete mellan olika aktörer.

Det pågår ständiga förändringar i samhällssystemen, drevna av elektrifiering, satsningar på förnybara drivmedel och stärkta beredskapsplaner. Dessa insatser bidrar till att påskynda energi- och klimatomställningen.

För att möta de nya kraven på energiförsörjning och -användning inom både person- och godstransporter krävs nya samarbeten mellan olika sektorer. Under 2024 har aktörer haft möjlighet att ansöka om stöd för forskning och innovation som syftar till att testa och implementera nya lösningar på bred front.

– Samverkan leder till ny kunskap och innovation och vi ser att den här utlysningens beviljade projekt bidrar till just detta: en ökad omställningstakt genom innovationssamverkan, partnerskap och kunskapsutveckling, säger Catharina Norberg, programansvarig för forskningsprogrammet Hållbara transportsystem.

Projektens fokus är att bidra till energi- och klimatomställningen för både gods- och persontransporter. De beviljade projekten rör en bredd av lösningar, som tekniska, organisatoriska, ekonomiska och juridiska åtgärder, eller en kombination av dessa. Företag, kommuner, regioner och myndigheter är involverade i forskningen.

Exempel på forskningsområden är hur elsystem och transportsystem kan samarbeta för att skapa hållbara lösningar, hur energiomställningen kan genomföras rättvist för att gynna alla samhällsgrupper, och hur regelverk och affärsmodeller kan skapa drivkrafter för ett fossilfritt transportsystem. Andra projekt fokuserar på att optimera infrastruktur och teknik för att förbättra mobilitet och tillgänglighet.

Beviljade projekt:

  1. Mot realisering av strategiska elektrifieringsnoder för Stockholm läns masstransporter
  2. Cirkulär kollektivtrafik
  3. Elbilsförare i förarsätet – smart laddning ur ett användarperspektiv
    Samproducerade scenarier för personbilsflottans klimatomställning förankrade i historiska ägandemönster – en analys av fördelningseffekter
  4. Spatiotemporal leveransflexibilitet för resurseffektiv sista-milen-distribution (SPARA)
  5. Lägesbaserade effektsamband mellan mobilitetsåtgärder och minskat bilresande och bilinnehav
  6. HoMoSE: Home, Mobility Services & Electrification
  7. SAEKERT - Säker, Anpassningsbar, Ekonomisk och Klimatneutral Energiförsörjning för Resilienta Transportsystem
  8. Samverkansbaserade och sektorövergripande lösningar för transportsystemets energi- och klimatomställning
  9. Kapacitet att ställa om: Kraften i samspelet mellan politik, förvaltning och medborgare i omställningen av lokala transportsystem
  10. RASK - Rättvis, Accepterad och Snabb Klimatomställning av transportsektorn
  11. Vad innebär lämpligt utrymme i skälig utsträckning? Svensk parkeringslagstiftning som hinder och möjliggörare för hållbar stadsplanering

Om programmet Hållbara transportsystem

Programmet har som syfte att bidra till utvecklingen av ett hållbart transportsystem som är fossilfritt, transporteffektivt och resurseffektivt. Programmet pågår mellan 10 maj 2023 och 31 december 2028 och har en ram om 235 miljoner kronor. Det här är programmets andra utlysning.

Källa: Energimyndigheten