Konservativa i Danmark föreslår att förbudet mot kärnkraft hävs

Partiledaren Mona Juul föreslår nu att Danmark ska överväga kärnkraft som en del av energimixen.– Vi behöver vara öppna för alla möjligheter om vi ska nå våra klimatmål i tid och samtidigt säkerställa en stabil energiförsörjning för både hushåll och näringsliv, avslutar Juul. Foto: Wikipedia Common, kredit:Ole Ryhl Olsson

- Det går inte tillräckligt snabbt att bygga ut sol- och vindkraft i Danmark, anser Konservativa Folkpartiet. I en intervju med Jyllands-Posten uttrycker Mona Juul en tydlig önskan att häva det förbud mot kärnkraft som det danska Folketinget införde 1985. Beslutet från dåtiden innebär att användning av kärnkraft för elproduktion är förbjuden i Danmark.

– Teknologin har utvecklats avsevärt sedan dess, och vi står inför en situation där det är försvarbart att ändra lagen, säger Juul.

Klimarådets bedömning och Juuls kritik

Danmarks Klimaråd konstaterade så sent som 2023 att kärnkraft varken är en nödvändig eller ekonomiskt fördelaktig lösning för landet. Rådet betonade att Danmark har goda möjligheter att uppnå sina klimatmål med en fortsatt utbyggnad av förnybar energi som vind- och solkraft.

Förbudet från 1985 ifrågasätts

Mona Juul håller dock inte med om att detta är hela bilden. Hon menar att Klimarådet inte har tagit tillräcklig hänsyn till de enorma utmaningar som väntar när den danska industrin och transportsektorn ska ställa om till fossilfri drift.

– Klimarådets analys inkluderar inte hela den omställning vi står inför. Vår industri och transportsektor kräver betydligt mer energi än vad nuvarande planer tar höjd för, säger hon.

Kärnkraft som ett långsiktigt alternativ

Konservativa Folkpartiet ser kärnkraft som ett potentiellt långsiktigt alternativ för att säkra Danmarks energibehov och minska beroendet av fossila bränslen. Partiet förespråkar att frågan om kärnkraftens roll i Danmark utreds på nytt, med hänsyn till de senaste tekniska framstegen och förändrade energibehov.

Mona Juul påpekar att moderna lösningar som små modulära reaktorer (SMR) erbjuder en säkrare och mer flexibel användning av kärnkraft än tidigare generationers teknologi.

En omdebatterad väg framåt

Förslaget från Konservativa Folkpartiet kommer sannolikt att mötas av motstånd från flera håll. Kritiker menar att Danmark bör fortsätta satsa på att bygga ut sin redan starka kapacitet för förnybar energi och undvika de risker och kostnader som kärnkraft innebär.

Samtidigt väcker förslaget frågan om Danmark kan upprätthålla sin position som föregångare inom grön energi utan att bredda energimixen. Diskussionen om kärnkraft kan därmed bli en av de mest polariserande energifrågorna i dansk politik framöver.

Källa: Danmarks Radio