Så kan energigemenskaper bidra till ett hållbart elsystem

Civilingenjör Carl Karlsson skriver examensarbete på Energikontoret i Mälardalen. Upphovsrätt: Carl Karlsson

Genom att tre flerbostadshus delar solceller, ett batterilager och laddstationer för elbilar kan både elkostnader och belastningen på elnätet minska. Det framgår av ett examensarbete av Carl Karlsson på Energikontoret i Mälardalen. "Sveriges elanvändning ökar snabbt, men utbyggnaden av nya elförbindelser i region- och transmissionsnäten kan ta upp till 15 år, och i lokalnäten upp till 2 år. Därför är det avgörande att även satsa på lösningar som frigör kapacitet i elnätet," säger han.

I Sverige är energigemenskaper ovanliga och saknar en tydlig laglig definition, vilket bromsar utvecklingen av system där hushåll kan lagra och dela lokalt producerad energi. Carl Karlsson, som tog examen från civilingenjörsprogrammet i energisystem vid Uppsala universitet och SLU i januari, menar att dessa gemenskaper har stor potential.

– Utan energigemenskaper går vi miste om möjligheten att minska hushållens effektbehov från lokala elnät. Det skulle både minska nätbelastningen och bidra till ett robustare och mer hållbart elsystem, säger han.

Fallstudie: Tre flerbostadshus i samverkan
I sitt examensarbete studerade Carl Karlsson hur en energigemenskap bestående av tre flerbostadshus skulle fungera. Systemet inkluderade en takbaserad solcellsanläggning, ett batterilager, åtta laddpunkter för elfordon och ett internt lågspänningsnät. För studien användes verkliga data om byggnadernas elförbrukning från Eskilstuna kommunfastigheter AB, historiska elprisdata från Nord Pool och nätavgifter från Eskilstuna Energi och Miljö.

– För att kunna inkludera solcellsproduktion, elbilsladdning och hushållsel använde jag även syntetiska men realistiska data som jag fått från handledare vid Uppsala universitet och Energikontoret i Mälardalen, förklarar Carl Karlsson.

Minskad effektbelastning och elkostnad
Resultaten visar att energigemenskapens prestanda varierar med årstid och batterilagrets styrningsstrategi. Effektbehovet skulle kunna reduceras med 7–23 procent, mängden köpt el skulle minska med drygt 18 procent, och den årliga elkostnaden skulle kunna sänkas med upp till 27 procent.

– Hushållen använder samma mängd el, men en större andel är egenproducerad. Tack vare batterilagret belastar de elnätet mindre. Det här gynnar både gemenskapens ägare genom kostnadsbesparingar och elnätsägarna genom minskad effektbelastning, avslutar Carl Karlsson.