EU:s nya industripaket ska stödja kärnkraftsproducerad vätgas

Symbolbild. Konstruktion av Wendelstein 7-X- fusionsreactor-Foto: Max-Planck-Institut för Plasmaphysik, Kredit: Tino Schulz / Wendelstein 7-X Torushall-2011 / CC BY-SA 3.0 CC BY-SA (utdrag)

Den europeiska kommissionen planerar att inkludera stöd för vätgas som produceras genom elektrolys med kärnkraft i sitt kommande industripaket, Clean Industrial Deal. Det uppgav EU-kommissionären för industri och välstånd, fransmannen Stéphane Séjourné, i en intervju med tidningen Ouest France.

Fokus på förnybar vätgas kan utvidgas

Hittills har EU:s regelverk främst riktat in sig på vätgas som produceras med elektrolys driven av förnybar el. Definitionen av så kallade "förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung" (RFNBO) innefattar strikta regler för hur mycket el som får tas från elnätet.

En separat definition för "lågkolhaltig" vätgas, där elektrolys med utsläppsfri el utanför RFNBO-reglerna skulle kunna ingå, har ännu inte fastställts. Detta trots att EU:s lagpaket för vätgas och gasavkarbonisering trädde i kraft förra året.

Nytt industripaket kan ge kärnkraftsvätgas en roll

Lagstiftningen syftar till att fasa ut fossila gaser och innehåller bland annat fullständiga avgiftsrabatter på in- och utmatning för förnybara gaser, som biogas och RFNBO, i gasnäten. Lågkolhaltiga gaser får en rabatt på 75 procent och båda kategorierna omfattas av en fullständig avgiftsbefrielse för kapacitetsbaserade lagringstullar.

Det nuvarande direktivet för förnybar energi (RED III) innehåller ett krav på att industrin ska använda minst 42 procent förnybar vätgas till år 2030. Det ger dock utrymme för en andel på upp till 23 procent fossilt producerad vätgas i mixen. Däremot har EU hittills inte fastställt några mål eller ekonomiskt stöd för kärnkraftsproducerad vätgas.

– Tanken är att integrera lågkolhaltig vätgas producerad med kärnkraft, vilket tidigare inte varit fallet. Det här ger oss en marknad för vätgas, sade Séjourné i intervjun.

Han beskrev detta som ett första steg som visar att en förändring är på gång.

– Det kommer att ingå i Clean Industrial Deal. Beslutet har brett stöd och har varit under diskussion under lång tid inom kommissionen.

Frankrike driver frågan om kärnkraftsroll i EU

Séjourné lyfte även fram att industripaketet ska ge ett bredare stöd för kärnkraft.

– Vi går från begreppet grön till ren energi. Målet för oss är att säkerställa att kärnkraft ges en mer framträdande plats i EU:s regelverk och att vi kan använda den för vår konkurrenskraft, sade han.

Frankrike har stor kärnkraftskapacitet

Frankrike har världens näst största kärnkraftsflotta efter USA. Landet har 63 gigawatt kärnkraftskapacitet fördelat på 57 reaktorer, vilka producerar omkring 70 procent av landets el.

Den franska regeringen har redan lanserat en mekanism för kontrakt för skillnadsersättning (Contracts-for-Difference) för vätgasproduktion. Stödet uppgår till upp till fyra euro per kilogram vätgas under en period på 15 år och omfattar både förnybar och lågkolhaltig elektrolytisk vätgas, däribland den som produceras med kärnkraft.

Tysklands kansler öppen för fransk kärnkraftsvätgas

Import av fransk kärnkraftsproducerad vätgas till Tyskland har fått stöd av landets nuvarande kansler Olaf Scholz och den kristdemokratiska unionens vice partiledare Andreas Jung. Inför det tyska förbundsdagsvalet den 23 februari har de lovat att arbeta för att EU ska utvidga sitt stöd till vätgas som produceras utanför RFNBO-kriterierna.

Källa: Hydrogen Insight