Skövde Energis fjärrvärmeverksamhet visade 2024 ett negativt rörelseresultat. Orsakerna var bland annat ökade bränslekostnader, lägre elpriser, höjda pensionskostnader och en kall januarimånad. Däremot levererade elnätet ett starkt resultat med en rörelsemarginal på 24 procent, vilket mildrade fjärrvärmens underskott.
”2024 har minst sagt varit ett utmanande år för hela energibranschen och i synnerhet för fjärrvärmen...”, säger Sammy Tanhua, vd Skövde Energi.
Under året steg fjärrvärmens produktionskostnader kraftigt, främst på grund av dyrare bränsle och insatsvaror. Dessutom bidrog minskade intäkter från elproduktion samt ökade pensionskostnader till resultatnedgången.
Bränslekostnaden per såld energienhet har ökat med 137 procent sedan 2021 och 46 procent sedan 2023. Samtidigt har elpriserna fallit, vilket påverkat lönsamheten i kraftproduktionen negativt. Rörelsemarginalen för fjärrvärme blev -8,3 procent (föregående år 9,5 procent).
Elnätsverksamheten gick däremot starkt med en rörelsemarginal på 24 procent (14 procent) och har därmed hjälpt till att balansera det totala resultatet.
Trots kostnadsökningarna höjde Skövde Energi fjärrvärmepriset i Skövde med endast 9,9 procent 2024, jämfört med rikssnittet på 15,2 procent. Den återhållsamma prishöjningen bidrog dock till det negativa resultatet, vilket lett till ett beslut om en höjning med 17,5 procent inför 2025.
"Skövde Energi har ett viktigt uppdrag i att bidra till ett tryggt och hållbart energisystem...", säger Katarina Jonsson, styrelseordförande.
För att möta framtidens energibehov och säkerställa lönsamhet krävs ökade marginaler över tid. Under 2024 investerade koncernen 104 miljoner kronor och fortsätter satsa på effektivisering och omställning. Årets resultat landade på -16 MSEK och avkastningen på totalt kapital var -1 procent (3,4 procent).
Skövde Energi har fortsatt stark soliditet, vilket möjliggör fortsatt investeringstakt för att bygga framtidens energisystem. Med bland de lägsta fjärrvärmepriserna i landet ser bolaget goda möjligheter att återgå till lönsamhet och stärkt konkurrenskraft.