Ekonomiska problem hos franska och japansk-amerikanska kärnkraftsbyggare spelar ryska marknadsledaren Rosatom i händerna, skriver Helsingfors-tidningen HBL.
Enligt tidningen strävar Rosatom dessutom efter att lösgöra sig från staten och bli ett ledande, globalt teknologibolag som fungerar på kommersiella villkor.
Kärnkraftsbolaget Fennovoima har haft problem med att få all den dokumentation som krävs för att börja bygga kärnkraftverket i Pyhäjoki i tid. Rosatom som ska leverera kärnkraftverket nyckelfärdigt har, enligt HBL, inte fått pappersarbetet klart enligt ursprunglig tidtabell och enligt Fennovoima blir det här året avgörande för hur den ursprungliga tidtabellen kommer att hålla.
Men Rosatoms problem med leveransen av dokument hindrar inte det ryska kärnkraftsbolaget att växa både i hemlandet och internationellt. Problemen är små jämfört med de konkurrenterna, franska Areva och japansk-amerikanska Toshiba-Westinghouse nu står inför. Båda bolagen gör jätteförluster på sin kärnkraftsverksamhet och jobbar med att lägga om strategier och med att trappa ner förlustbringande verksamhet.
Areva, som bygger det kraftigt försenade kärnkraftverket i Olkiluoto, har sålt sin kärnkraftsverksamhet till statliga, franska Edf. Men vem som tar ansvar för förlusterna i Olkiluoto och andra förlustbringande projekt är ännu långt ifrån klart. Dessutom ifrågasätts kvaliteten och säkerheten hos en av bolagets viktiga underleverantörer.
Den japanska teknologijätten Toshiba har för sin del gjort miljardförluster på sin kärnkraftsverksamhet i USA. Det har spekulerats i att bolaget slutar tillverka kärnkraftverk, men fortsätter att bygga reaktorer.