Storbritannien satsar på egen uranbränsleproduktion för att bli oberoende av Ryssland

Hinkley Point C kärnkraftverk (HPC) är ett brittiskt kärnkraftverk med två enheter, 3 200 MWe EPR i Somerset. Foto: Wikipedia Common, Kredit: Brittiska regeringen

Storbritanniens regering planerar att som ett av de första länderna i Europa, utanför Ryssland, starta egen produktion av uranbränsle. Regeringen har beslutat att investera cirka 349 miljoner euro för att utveckla så kallat Haleu-bränsle, vilket är en typ av avancerat kärnbränsle som för närvarande endast kan köpas från Ryssland.

Haleu-bränslet, som består av uran anrikat mellan fem och tjugo procent, är nödvändigt för att driva många moderna och avancerade kärnreaktorer.

Kan konkurrera senare

Genom denna investering strävar Storbritannien efter att minska sitt beroende av Ryssland och samtidigt konkurrera med Putin på marknaden för kärnbränsle.

Den brittiska regeringen avser att ha den första produktionsanläggningen för Haleu-bränsle igång redan under första hälften av 2030-talet. Detta drag kommer efter liknande initiativ i USA, där produktion av avancerat kärnbränsle har påbörjats men ännu inte nått kommersiell skala.

Källa: World Nuclear News