Partnerskap för framtiden - TCS och Rolls-Royce satsar på vätgasdriven luftfart

Pressbild: Tata Consultancy Services (TCS)

Tata Consultancy Services (TCS) har utökat sitt samarbete med Rolls-Royce, ett brittiskt företag som är specialiserat på civil och militär luftfart samt energisystem, för att främja sina hållbarhetsinitiativ. Detta partnerskap fokuserar på forskning kring vätgasdrivna system, med målet att visa att vätgas kan bli ett koldioxidneutralt bränsle för flygindustrin.

Det utökade samarbetet betonar TCS:s engagemang för att främja hållbar transformation inom olika sektorer och ligger i linje med företagets övergripande mål att använda teknik för att skapa en positiv samhällseffekt. Den internationella luftfartsorganisationen (IATA) har ställt ambitiösa mål för att uppnå nettonollutsläpp av koldioxid till 2050, vilket kräver nya innovativa lösningar för hållbarhet.

"Vi är glada att TCS går med i vårt vätgasforskningsprogram, där deras tekniska expertis kommer att vara avgörande för att nå våra mål," säger Alan Newby, Director för Research and Technology på Rolls-Royce. "Vi har redan gjort stora framsteg, och att ha TCS med oss ger oss extra kapacitet i vår strävan att möjliggöra energiomställningen inom flygsektorn."

Detta utökade partnerskap presenterades under Farnborough International Airshow, där TCS även visade upp sin tekniska expertis inom flygindustrin. Samarbetet bygger på en långvarig relation mellan Rolls-Royce och Tata Group, som inkluderar motorer och ett starkt åtagande för leveranskedjan. TCS har samarbetat med Rolls-Royce sedan 2010 inom områden som design, tillverkningsteknik, styrsystem och programvara, samt eftermarknadstjänster och IT-tjänster. TCS har stöttat Rolls-Royce i stora civila och affärsflygprogram och har deltagit i hela produktutvecklingslivscykeln.

"Partnerskapet mellan TCS och Rolls-Royce är en spännande allians i jakten på hållbara flygtransportlösningar," säger Anupam Singhal, President - Manufacturing på TCS. "Vi delar Rolls-Royces vision om en grönare framtid. Detta samarbete ger oss möjlighet att använda vår tekniska kompetens och vår passion för miljön för att driva innovation och främja en mer miljövänlig flygsektor."

TCS kommer att utnyttja sin omfattande kunskap inom flygindustrin för att stödja Rolls-Royces tekniska arbete, som omfattar systemdesign, komponentdesign, leverantörskedjestöd och programhantering. Dessa tjänster kommer att hjälpa Rolls-Royce att forska kring vätgasteknik och adressera tre viktiga utmaningar i användningen av vätgas inom luftfarten: bränsleförbränning, bränsleleverans och integration av bränslesystem och motor. Alla dessa aspekter måste bekräftas som säkra.

"Det utökade samarbetet med Rolls-Royce visar på TCS:s globala engagemang för hållbarhet. Det är ett partnerskap som genererar insikter som våra lokala enheter kan dra nytta av i olika projekt. Hållbarhet är en fråga som ligger mig varmt om hjärtat, och denna banbrytande forskning har potential att revolutionera flygindustrin, vilket även kommer att gynna vår region. Varje steg vi tar för att minska klimatpåverkan är ett steg i rätt riktning och värt vårt engagemang," säger Shreerang Talekar, chef för TCS i Sverige och Norden.

TCS strävar efter att utnyttja teknikens möjligheter för att skapa positiv samhällseffekt och driva hållbar transformation inom olika branscher. Med över 200 hållbarhetserbjudanden hjälper TCS kunder världen över i deras hållbarhetsresor.

Som en del av Tata Group är TCS medvetet om sin miljöpåverkan. År 2021 satte TCS upp ett ambitiöst mål att minska sina absoluta utsläpp med 70 procent inom Scope 1 och 2 till 2025 jämfört med basåret 2016 och att nå nettonoll till 2030. Fram till räkenskapsåret 2024 hade TCS redan minskat sitt absoluta koldioxidavtryck inom Scope 1 och 2 med 80 procent jämfört med basåret 2016, vilket översteg målet med 10 procent, ett år före den utsatta tidsramen.