SEB Nordic Energy och Ingrid Capacity investera i stora batterilagringssystem

Pressbild: Locus Energy

Det nya partnerskapet markerar den näst största batteriinvesteringen i Norden och utgör ett betydande steg för att stärka Sveriges energisystem och främja elektrifieringen av samhället. Inom 12 månader kommer de nya batterilagringssystemen att förbättra situationen med effektbrist i 13 kommuner i södra Sverige genom att ansluta dem till de lokala elnäten.

Det svenska företaget Ingrid Capacity, som är ledande inom infrastruktur för flexibla elnät och energilagring, ingår ett nytt partnerskap med SEB Nordic Energy, via Locus Energy. Detta samarbete möjliggör uppförandet av 13 stora batterilagringssystem i södra Sverige, vilket tillför 196 MW flexibel kapacitet till det nationella elnätet i prisområdena SE3 och SE4. Projekten, med kapacitet mellan 8-20 MW vardera, är strategiskt placerade för att maximera deras nytta för elnätet både på kort och lång sikt.

Systemen kommer att bidra till att stabilisera frekvensen och pålitligheten i det nordiska elnätet i takt med att fler intermittenta energikällor integreras, genom att erbjuda stödtjänster och lastförskjutning. På längre sikt är målet även att stödja lokala energinätsföretag (DSO) och industrier där batterierna används för att täcka deras toppeffektbehov.

För Locus Energy, som idag har verksamhet i över 50 kommuner i Norden med tillgångar inom vatten- och vindkraft, innebär partnerskapet ett ytterligare steg mot att stärka det nordiska energisystemet på lokal nivå, vilket är målet med varje investering.

”Det här partnerskapet och införandet av batterier som en ny tillgångsklass i fonden är ett logiskt steg för att hantera den ökande prisvolatiliteten och nätinstabiliteten, samt för att uppfylla målen att stärka de lokala energisystemen i Norden, vilket är fondens huvudsyfte”, säger Richard Gavel, portföljförvaltare på SEB Nordic Energy.

“Partnerskapet med Ingrid Capacity kommer att snabba på energiomställningen genom att tillföra nödvändig flexibilitet till det nordiska energisystemet. Det skapar även synergier med vår befintliga portfölj av vind- och vattenkraft i prisområdena SE3 och SE4. Vi har väntat på denna investeringsmöjlighet tills kostnaden för batterilagringssystem sjunkit och prissättningen för flexibilitetstjänster blivit mer realistisk på den svenska marknaden. Vi ser fram emot att påbörja arbetet och tillsammans med Ingrid Capacity sätta systemen i drift inom det närmaste året", säger Mattias Söderqvist, vice VD och partner på Locus Energy.

“Jag är imponerad av Locus-teamet och deras kombination av långsiktigt engagemang och djup expertis inom energisystem, vilket gör dem till en idealisk partner för att nå vår gemensamma vision om att främja lokal energiomställning. Partnerskapet med Locus Energy är en perfekt match för oss och stärker vår position som ledande inom batterilagring och optimering i Norden, med en total portfölj på över 400 MW under förvaltning”, säger Axel Holmberg, VD för Ingrid Capacity.

Energilagring spelar en avgörande roll i den gröna omställningen genom att möjliggöra integrationen av förnybar energi – genom att lagra överskottsenergi när produktionen är hög och återanvända den när vind- och solkraftproduktionen är låg. Flexibla tillgångar är också avgörande för att säkerställa nätstabilitet och bidra till ett mer decentraliserat energisystem, vilket är viktigt för nätets motståndskraft och nationella säkerhet.