SKAPA-priset hederar framtidens innovatörer

Pressbild: Södertälje Science Park

Fyra innovatörer belönas i länsfinalen av SKAPA-priset för sina banbrytande idéer inom koldioxidinfångning, demensupptäckter, återvinning av elbilsbatterier och säkerhetslösningar i smycken. Prisutdelningen äger rum den 3 oktober på Tessinska palatset.

SKAPA-priset är Sveriges största tävling för innovationer, och Södertälje Science Park är ansvarig för länsfinalen i Stockholms län. Nu har fyra vinnare utsetts som går vidare till den nationella finalen. Vinnarna är indelade i två kategorier: SKAPA-priset och SKAPA Talang för unga innovatörer.

Vinnare av SKAPA-priset i Stockholms län:

  • Roshan Pur Sharif (AirZyme Sweden AB): Roshan har utvecklat en hållbar metod för att fånga koldioxid genom att kombinera bioteknik och materialvetenskap. AirZyme erbjuder en kommersiellt lovande lösning med låg energiförbrukning som kan ha en betydande global påverkan genom att minska industriella CO2-utsläpp.

  • Sandra Challma (Cognes Medical Solutions AB): Sandra har skapat en mobilapp som tillsammans med en läkare kan generera en riskprognos för demens på några minuter. Genom att analysera ansiktsdrag med avancerad maskininlärning och datorseende förväntas appen uppnå hög precision. Detta verktyg kan ha stor samhällelig nytta då demens är en allvarlig global hälsoutmaning som idag påverkar 55 miljoner människor.

Vinnare av SKAPA Talang för unga innovatörer:

  • Paula Runsten (Rebaba AB): Paula bidrar till den gröna omställningen med Rebaba, en innovation för lagring av förnybar energi i återvunna elbilsbatterier på ett miljövänligt och kostnadseffektivt sätt. Denna lösning, som har lägre utsläpp jämfört med konkurrenter, kan leda till utvecklingen av storskalig cirkulär energilagring.

  • Cissi Nilsson (Safety By Cilia): Cissi har utvecklat en plattform som integrerar ett säkerhetslarm i ett smycke. Användare kan diskret kalla på hjälp vid nödsituationer utan att förövaren upptäcker det. Denna innovativa lösning erbjuder akut stöd och har potential att skapa en stödjande gemenskap som bidrar till ett mer jämlikt samhälle.