Elpriserna sjunker till 2000-talets nivåer – Minuspriser slår rekord

Jonas Stenbeck Foto: Vattenfall

Redan i augusti slogs rekordåret 2023 i antalet timmar med minuspriser på el i Sverige. Kombinationen av en solig, blåsig och varm sommar samt minskad efterfrågan på el har pressat ner elpriserna till nivåer som påminner om de från år 2000. Ett undantag är elområde 4, som påverkas av elpriserna på kontinenten.

Spotpriserna på den nordiska elbörsen Nord Pool ligger på samma nivåer som i augusti 2000. Det genomsnittliga spotpriset är under 9 öre/kWh över hela landet, med undantag för elområde 4 i södra Sverige där priset för augusti var 49,54 öre/kWh. Minuspriserna under hela 2023 har uppgått till 429 timmar i SE3 (Södra Mellansverige), och hittills i år har antalet redan nått 437 timmar. I norra Sverige (elområde 1) har ökningen varit ännu mer markant, med 417 timmar hittills i år jämfört med 368 timmar för hela förra året.

– Minuspriserna syns på elfakturan och har kraftigt sänkt elpriserna. Dessa priser uppstår vid goda produktionsförhållanden, och vi har haft mycket sol- och kärnkraft i elsystemet, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning Norden.

Prognoserna visar att det varma vädret förväntas fortsätta i september, vilket kan leda till fortsatt låga elpriser, även om de kan bli något högre än i augusti. Elområde 4 sticker ut på grund av dess koppling till det europeiska elnätet, där priserna är mycket volatila och varierar kraftigt från timme till timme. Denna volatilitet beror delvis på minskad vindkraft och begränsningar av kärnkraft från Tyskland till Frankrike.

Kärnkraftens tillgänglighet i Norden ligger på drygt 80 procent av installerad kapacitet. Det är bra vindförhållanden och fyllnadsgraden i de nordiska vattenmagasinen är på normala nivåer.

– Vädret är den främsta faktorn som påverkar elpriserna. Vi har haft gynnsamma förhållanden med mycket sol och vind, och under hösten brukar det regna mer, vilket är positivt för vattenkraften. Vattenkraften, som kan regleras, har fungerat bra tillsammans med vinden, säger Jonas Stenbeck.

Geopolitiska spänningar skapar osäkerhet på terminsmarknaden, vilket återspeglas i fastpriskontrakten som idag ligger betydligt högre än spotpriserna.

– Det finns mycket oro i omvärlden, så fastpriser kan ses som en slags försäkring. Med bara tre månader kvar till vintern är det bra att överväga sitt elavtal om man inte redan har gjort det. Ett fastprisavtal innebär mindre oro, och även om prisskillnaderna mellan rörliga och fasta priser är stora idag, bör man komma ihåg att det fasta priset täcker även vintermånaderna, säger Jonas Stenbeck.