Solarboomen hotar stabiliteten i tyska elnätet – nya lagar behövs för att undvika blackouts

40.5 MW stark solenergipark i tyska Jännersdorf i regionen Prignitz. Foto: Wikipedia Common Lic. Kredit: Parabel GmbH

Tyskland upplever just nu en boom inom solenergi, med en snabb expansion av solcellsanläggningar över hela landet. Men denna utveckling skapar samtidigt stora utmaningar för landets elnät, som redan nu är nära att nå sin kapacitetsgräns. Det väcker oro för potentiella blackouts, särskilt under perioder med hög produktion av solenergi.

Bundesnetzagentur, den tyska federala nätverksregleringsmyndigheten, har nu slagit larm och anser att nya lagar krävs för att hantera situationen.

Kraftig utbyggnad pressar elnätet

– Det finns ingen annan väg än att göra nya solcellsanläggningar styrbara, säger Klaus Müller, chef för Bundesnetzagentur.

Krav på att stoppa solenergiproduktion vid låg efterfrågan

Müller menar att nätoperatörerna måste få befogenheter att kontrollera solcellsanläggningar för att hålla elnäten stabila vid kritiska situationer. Enligt honom bör elproduktionen från solenergi i framtiden styras av marknadspriser och konsumtion, vilket innebär att produktionen kan behöva stoppas när efterfrågan är låg och ingen vill betala för elen.

– Vi vill se samma flexibilitet från förnybara energikällor som vi kräver från industrin, säger Müller.

För närvarande finns en prisgaranti för solenergi, även när elpriserna är negativa på marknaden. Denna garanti har fått kritik, bland annat från Eon-chefen Leonhard Birnbaum, som menar att subventionerna är socialt orättvisa då det är andra elkunder som i slutändan får stå för kostnaderna.

Lagändringar behövs för att stabilisera elnätet

För att lösa de problem som den snabba utbyggnaden av solenergi medför, anser Müller att det krävs nya lagar. Han uppmanar den tyska förbundsdagen att anta ett sådant lagförslag redan till hösten.

– Det handlar inte om att bromsa utbyggnaden av solenergi, säger han. – Vi måste utnyttja de tekniska möjligheterna fullt ut. Om solcellsanläggningar exempelvis kompletteras med batterilager kan överskottsel lagras istället för att begränsas.

Müller betonar att det är viktigt att bättre samordna investerarnas intressen med systemets behov för att säkerställa en långsiktigt hållbar utveckling.

Höga kostnader för utbyggnad av elnätet

För att hantera den ökade solenergiproduktionen och den övergripande omställningen av energisystemet behövs stora investeringar i elnäten. Enligt tidigare uppgifter från Bundesnetzagentur kommer det att krävas investeringar på cirka 320 miljarder euro fram till 2045 för att förstärka och bygga ut överföringsnäten. Totalt behöver omkring 18 000 kilometer elnät förstärkas eller byggas ut, enligt det tyska ekonomiministeriet.

– På grund av de höga kostnaderna vill vi att utbyggnaden sker stegvis, säger Müller. Detta skulle undvika kostsamma toppar i behovet av resurser som arbetskraft och material.

Reform av nätavgifter och flexibla elpriser

För att göra kostnaderna för utbyggnaden mer rättvisa, planerar Bundesnetzagentur en reform av nätavgifterna från och med den 1 januari 2025. Enligt en ny modell ska man undersöka om nätoperatörer drabbas av särskilt höga kostnader till följd av utbyggnaden av förnybara energikällor. Om de gör det ska de kompenseras, och kostnaderna ska fördelas jämnt över hela landet.

Müller har också föreslagit att införa flexibla elpriser för den energiintensiva industrin. Tanken är att sänka nätavgifterna när tillgången på el är hög och höja dem när utbudet är knappt. Detta ska skapa incitament för industrin att anpassa sin produktion efter tillgången på förnybar energi.

– En reform är oundviklig, säger Müller. Vi behöver en prissättning som speglar den verkliga tillgången på el och skapar en rättvis fördelning av kostnaderna.

Säkerställa energiförsörjningen i framtiden

Den pågående solenergiutbyggnaden i Tyskland är en central del av landets energiomställning, men den kräver också en robust och flexibel infrastruktur. Genom att införa styrbara solcellsanläggningar, reformera nätavgifterna och anpassa prissättningen på el, hoppas myndigheterna kunna säkerställa en stabil och hållbar energiförsörjning i framtiden.

Det återstår att se hur de föreslagna förändringarna kommer att påverka solenergimarknaden och vilka åtgärder som kommer att vidtas för att hantera de utmaningar som uppstår i samband med den snabba tillväxten av förnybar energi.

Källa: Handelsblatt