Höstens elpriser - Jönköping Energis expert ger tips på bästa avtalen

Foto: Joakim Honkasalo / Unsplash

I slutet av oktober träder en ny EU-förordning i kraft som påverkar hur elpriserna beräknas i Sverige. Carl Dohlsäter, chef för energihandel på Jönköping Energi, ger några tips om hur kunder kan förbereda sig inför hösten.

Från och med oktober 2024 kommer en flödesbaserad kapacitetsmodell att implementeras på den nordiska elmarknaden, vilket kan resultera i högre elhandelspriser, särskilt i elområde 3.

– Vi förstår att de kommande förändringarna på elmarknaden kan kännas osäkra, men målet är att erbjuda tydliga rekommendationer för att underlätta besluten, säger Carl Dohlsäter.

Jönköping Energi rekommenderar att kunder som är bekväma med att följa marknaden överväger ett rörligt elpris, vilket historiskt sett har varit mest fördelaktigt på lång sikt. För kunder som är osäkra eller inte har råd med stora prissvängningar kan ett fastprisavtal vara ett tryggare alternativ.

– För de som vill dra nytta av marknadspriserna när de är låga rekommenderar vi ett rörligt pris. Men för dem som prioriterar stabilitet och förutsägbarhet i sina elkostnader erbjuder vi fastprisavtal som kan ge trygghet i tider av osäkerhet, säger Carl Dohlsäter.