Skånes satsning på egen elproduktion kan skapa 190 000 nya jobb

Foto: Marek Piwnicki / Unsplash

Under de senaste veckorna har elpriserna återigen visat att Sydsverige har Europas sämsta tillgång till el. Men nu planerar man att öka Skånes självförsörjning från 15 procent till 50 procent av elbehovet fram till 2030, tack vare de förslag som Effektkommissionen arbetar med.

Med stöd från Region Skåne har Sydsvenska Handelskammaren beställt en prisprognos baserad på dessa förslag. Energiforsk har beräknat hur elpriserna skulle påverkas om förslagen förverkligas, vilket i sin tur ligger till grund för en analys av hur sysselsättningen i Sverige skulle påverkas.

Två scenarier har modellerats fram till 2030. Det första scenariot undersöker effekterna av att genomföra Skånes Effektkommissions förslag, där Skåne ska producera 50 procent av sin egen el. Det andra scenariot antar att inga av förslagen genomförs.

– När Sydsverige kan producera sin egen el minskar behovet av import, vilket har en betydande effekt på elpriserna, säger Per Tryding, vice vd på Handelskammaren och en av författarna till analysen. Elpriserna förväntas bli cirka 40 öre lägre i söder och 20 öre lägre i norr, det vill säga i elområde SE1 och SE2.

Påverkan på näringslivet är också betydande. Eftersom elkostnader utgör en stor del av näringslivets totala kostnader och är avgörande för industrin, visar analysen att skillnaden mellan att genomföra förslagen fullt ut och att inte göra det alls motsvarar cirka 190 000 jobb i Sverige. Även arbetsmarknaden i SE1 beräknas påverkas.

– Detta är en stor effekt, större än vad svenska regeringen brukar presentera i sina jobbpaket. Effekterna märks överallt. I elområde 1 i norra Sverige skulle skillnaden motsvara 5000 fler jobb jämfört med om dagens situation kvarstår.