Nytt partnerskap mellan EnBW Sverige och Scandinavian Horizon förvandlar vätgasmarknaden

Energibolaget EnBW Sverige och Scandinavian Horizon - en expert med erfarenhet inom storskaliga vätgasprojekt, har gått samman i ett gemensamt bolag för att driva utvecklingen av vätgasbaserade energilösningar. Pressbild: EnBW AG

Energibolaget EnBW Sverige och Scandinavian Horizon, en specialist på storskaliga vätgasprojekt, har ingått ett strategiskt partnerskap för att utveckla vätgasbaserade energilösningar. Målet är att både stärka Sveriges energisystem och minska landets beroende av fossila bränslen.

Innovativa lösningar för Sveriges gröna framtid

Sverige har en unik möjlighet att leda globalt inom grön vätgas tack vare sin omfattande tillgång på förnybar energi. Grön vätgas, som är både en energibärare och ett effektivt sätt att lagra energi, kan spela en avgörande roll i Sveriges mål att nå netto nollutsläpp av växthusgaser till 2045. Det nya företaget kommer att bidra till att ersätta fossila bränslen med förnybara alternativ inom både mobilitet och industri.

”En viktig milstolpe för framtidens energisystem”

- "Detta partnerskap är en betydande milstolpe för EnBW och vårt engagemang för att utveckla hållbara energisystem. Vätgas har potential att bli en central del av framtidens energimix, och tillsammans med Scandinavian Horizon är vi redo att driva denna utveckling," säger Mads Miltersen, VD för EnBW Sverige.

Scandinavian Horizon bidrar med sin erfarenhet av att genomföra storskaliga vätgasprojekt och utveckla långsiktiga affärsmodeller. EnBW tillför sin starka finansiella kapacitet och internationella stöd, vilket ger det gemensamma bolaget de resurser och det globala perspektiv som krävs för att driva omställningen framåt.

”Vår vision är att göra fossila bränslen till en del av historien”

- "Tillsammans med EnBW Sverige skapar vi ett kraftfullt partnerskap för att förverkliga framtidens hållbara energilösningar. Med vår erfarenhet från att ha grundat Hydri, som bygger det svenska nätverket av vätgastankstationer, vet vi vikten av en helhetslösning för att driva övergången till gröna energikällor. Vår vision är att göra fossila bränslen till en del av historien, och för att verkligen utmana den fossila standarden krävs en säker och stabil tillgång på grön vätgas. Genom vårt gemensamma bolag kan vi kombinera våra styrkor och resurser för att förverkliga denna vision," säger Christoffer Löfström, VD och medgrundare av Scandinavian Horizon.

Nästa steg

Under det kommande året kommer det nya företaget att fokusera på att säkra tillstånd, utveckla tekniska specifikationer och etablera strategiska partnerskap, med målet att fatta ett finansiellt beslut senast 2025. Detta initiativ är inte bara en nationell satsning utan också en del av att sätta Sverige i framkant av den globala vätgasutvecklingen och bana väg för en hållbar energiframtid.