Fortum moderniserar historiskt vattenkraftverk med ökad effekt och Pre

Pressbild: AFRY

Fortum genomför en omfattande modernisering av det över 100 år gamla vattenkraftverket Untra i Tierps kommun. Tre av de fem aggregaten kommer att bytas ut, vilket ökar kraftverkets effekt från 42 till 48 MW och höjer den årliga produktionen från 270 till 300 GWh. AFRY bidrar med expertis inom el- och kontrollteknik för att säkerställa ytterligare 100 år av fossilfri elproduktion.

Untraverket är ett av Fortums äldsta vattenkraftverk och har varit i drift i över ett sekel. Efter att Mark- och miljödomstolen godkände Fortums ändringstillstånd 2021, inleds nu den nödvändiga uppgraderingen med utbyte av tre av de fem aggregaten.

Den planerade moderniseringen kommer att öka verkningsgraden med de nya turbinerna, vilket innebär att Untras effekt stiger med 6 MW till totalt 48 MW. Årsproduktionen förväntas öka till 300 GWh, med samma vattenmängd som tidigare. Detta motsvarar den årliga elförbrukningen för cirka 18 000 elvärmda småhus.

AFRY har fått i uppdrag att leverera el- och kontrollentreprenad för de nya aggregaten G1, G2 och G3, inklusive installation av nya reläskydd, magnetiseringsutrustningar samt anpassning av ny och befintlig utrustning till den nya kontrollutrustningen.

Miriam Mesquine, BU Manager Hydro Sweden på AFRY, kommenterar: "Vi är stolta över att bidra med vår expertis inom el och kontrollutrustningar till detta projekt. Att höja kapaciteten hos existerande kraftverk är avgörande för att öka elproduktionen i Sverige och stötta lokala samhällen och industrier."

Den befintliga anläggningen med horisontell axel och generator kommer att ersättas med ny utrustning med vertikal konstruktion. De nya maskinerna kommer att ha förbättrad verkningsgrad tack vare modern teknik och vattenvägar. Den största fördelen är att kraftverket kan fortsätta leverera förnybar och koldioxidfri el i ytterligare 100 år.

En ny maskinsal med glasöverbyggnad kommer att byggas för att förbindas med det befintliga intagshuset och den gamla maskinsalen. De nya aggregaten kommer att vara utrustade med modern kontrollteknik som förbättrar drift och underhåll.

Projektet är pågående och det sista aggregatet förväntas vara i drift vid slutet av 2030.