Ellevio satsar på storskalig energilagring – bygger två nya batteriparker

Foto: Ellevio

Ellevio Energy Solutions har tillkännagivit en storsatsning på två nya batteriparker, som kommer att byggas i Mora, Dalarna, och Söderala, Hälsingland. Varje anläggning kommer ha en kapacitet på 40 MW/40 MWh, vilket gör dem till några av de mest kraftfulla energilagringsanläggningarna i Sverige.

– Detta är bara början. Sverige genomgår en snabb energiomställning där batteriparker och andra typer av energilager blivit avgörande för elsystemet och företag som elektrifierar sin verksamhet. Den här satsningen stärker Ellevio Energy Solutions position på marknaden ytterligare, säger Kristofer Fröjd, chef för affärsutveckling på Ellevio.

Investeringen uppgår till drygt en halv miljard kronor, vilket gör att företagets batteriparksportfölj nu överstiger en miljard kronor. Detaljplaneringen för anläggningarna pågår, och de första byggstarterna är planerade till hösten. Batterianläggningarna förväntas tas i drift under hösten 2025.

Fler och fler aktörer inom energisektorn investerar i batterilagring, och utvecklingen går snabbt. I början av 2024 fanns det batterier med en total kapacitet på 80 MW på stödtjänstmarknaden FCR-D upp, och redan i juli samma år hade kapaciteten ökat till 350 MW. Prognoserna pekar på att ytterligare hundratals megawatt i batterilagerkapacitet kommer att tas i bruk innan årets slut.

De batteriparker som ska byggas i Mora och Söderala från hösten 2024 är designade för att kunna bidra till energisystemets stabilitet och balans, särskilt när andelen väderberoende elproduktion ökar. Batterierna kan användas för att leverera energi när efterfrågan är hög och lagra energi när efterfrågan är låg.

– På sikt kommer batterierna även att kunna användas för andra ändamål som gagnar både det lokala och nationella elnätet, tillägger Kristofer Fröjd.

Ellevio Energy Solutions har sedan starten 2022 utvecklats snabbt. Förutom att bygga och äga egna energilager runt om i Sverige har företaget ingått flera avtal om energi- och batteritjänster med industrier, datacenter och transportföretag.

– Energimarknaden förändras snabbt och vi följer med i utvecklingen. Fler företag omställer sin energiförsörjning, vilket utmanar oss att tänka innovativt. Vårt mål är att erbjuda skräddarsydda lösningar så att våra kunder kan fokusera på sin kärnverksamhet, säger Maria Ramstedt Presits, chef för Ellevio Energy Solutions.