Vätgasledning mellan Norden och Baltikum tar nästa steg

Det statliga bolaget Gasgrid Finland har tillsammans med andra aktörer i regionen tagit fram Nordic-Baltic Hydrogen Corridor (NBHC), ett projekt som syftar till att skapa en vätgasinfrastruktur från Finland, genom Estland, Lettland, Litauen och Polen, och vidare till Tyskland. Målet är att möta den ökade efterfrågan på vätgas i Centraleuropa, där potentialen för vätgasmarknaden är enorm. En eventuell förbindelse även till Sverige kommer att diskuteras i ett senare tillfälle. Karta: Nordic-Baltic Hydrogen Corridor

Planerna på att bygga en vätgasledning som kopplar samman de nordiska länderna och Baltikum har tagit ett stort steg framåt. Förstudien, som undersöker möjligheterna för ett vätgasnätverk mellan sex länder, har nu färdigställts. Detta banar väg för ett viktigt projekt som kan förändra energiförsörjningen i regionen och bidra till Europas gröna omställning.

Förstudien, som inleddes våren 2023, har undersökt de tekniska, juridiska och ekonomiska aspekterna av att bygga vätgasledningen. Ledningen skulle vara 2 500 kilometer lång, med en diameter på 1,2 meter, och förväntas kunna transportera 2,7 miljoner ton förnybar vätgas per år fram till 2040.

– Detta projekt kan bli en av de första gränsöverskridande vätgasledningarna i Europa, säger en talesperson för Gasgrid Finland.

Vätgas – nyckeln till Europas gröna framtid

Vätgas ses som en avgörande energibärare för att uppnå EU:s mål om energisäkerhet och klimatneutralitet. EU har satt upp ambitiösa mål för att minska beroendet av fossila bränslen och stärka sin energiförsörjning med hjälp av förnybar energi, där vätgas spelar en central roll. Genom att utnyttja vätgas som energibärare kan EU minska utsläppen i sektorer som annars är svåra att elektrifiera, som tung industri och långväga transporter.

Trots det stora potentialen för förnybar energi och vätgasproduktion i Östersjöregionen har denna resurs varit relativt outnyttjad. Med den nya vätgasledningen skulle Östersjöns potential för förnybar energi kunna bidra till både klimatomställningen och Europas energiförsörjning.

Kostnadseffektiv produktion och transport av vätgas

En av de stora fördelarna med vätgasledningen är att den gör det möjligt att transportera stora mängder energi över långa avstånd på ett kostnadseffektivt sätt. Genom att koppla förnybara energikällor direkt till områden där efterfrågan på vätgas är stor, kan ledningen minska behovet av dyra elnät och samtidigt skapa möjligheter för lagring av energi.

Vätgasledningen förväntas bli en viktig del av EU:s strategi för att öka produktionen av förnybar energi och bygga upp ett stabilt energisystem som kan möta framtidens behov. Den kommer att göra det möjligt att på ett effektivt sätt distribuera energi från vind- och solkraftparker i Östersjöregionen till vätgaskonsumenter i Centraleuropa.

Nästa steg

Förstudien är nu färdigställd, och projektet går nu vidare till en mer detaljerad genomförbarhetsstudie. Denna studie kommer att undersöka de tekniska och ekonomiska förutsättningarna för att bygga vätgasledningen, samt utvärdera de långsiktiga fördelarna för regionen och Europa.

Om projektet går enligt planerna kan vätgasledningen bli en av de första stora gränsöverskridande vätgasinfrastrukturerna i Europa och bidra till en mer hållbar och säker energiframtid för både Norden och EU.

Källa: Handelsblatt