Regeringen erbjuder ersättning till kommuner för utbyggnad av fossilfri energi

Karin Emanuelli Foto: Stockholms Handelskammare

Sverige står inför en snabbt växande efterfrågan på fossilfri el, men trots detta stoppas tre av fyra vindkraftsprojekt på grund av kommunernas vetorätt. Stockholms Handelskammare ser därför positivt på Regeringens beslut att kompensera kommuner som aktivt medverkar till utbyggnaden av fossilfri energi.

Näringslivet har ambitiösa klimatmål och för att nå dem måste fossil energi fasas ut. Behovet av fossilfri el förväntas fördubblas under de kommande decennierna. Om vi inte lyckas bygga ut fossilfria alternativ i tid riskerar vi både att missa klimatmålen och att förlora vår konkurrenskraft som industrination.

Vindkraftens utbyggnad är avgörande för energiförsörjningen, men idag stoppas tre av fyra projekt av kommuner som använder sin vetorätt, ofta på grund av oro för påverkan på djurliv, natur eller lokalsamhällen.

– Kommunernas veto mot vindkraftsutbyggnad utgör ett hinder för den nödvändiga elektrifiering som krävs för att nå nollutsläpp, säger Karin Emanuelli, näringspolitisk expert vid Stockholms Handelskammare.

Redan 2023 lade utredningen "Värdet av vinden" fram förslag om ekonomisk kompensation till kommuner som medverkar till vindkraftens utbyggnad. Regeringen har nu meddelat att de kommer att erbjuda stöd motsvarande intäkterna från fastighetsskatten på vindkraft, även retroaktivt.

– Detta är en välkommen signal till kommuner som bidrar till att möta Sveriges ökande behov av el. Framöver är det viktigt att politiken fokuserar på snabbare tillståndsprocesser och konkurrenskraftiga villkor så att både land- och havsbaserad vindkraft kan nå sin fulla potential, avslutar Karin Emanuelli.