Från fossila bränslen till förnybart - Kritiska steg framåt

Foto: Rock Staar / Unsplash

Det brådskande behovet av att avveckla fossila bränslen ligger till grund för AFRYs nyligen publicerade rapport "The Fossil Detox". I denna publikation framhävs de avgörande teknologier och strategier som krävs för att påskynda omställningen och hantera den pågående klimatkrisen.

Rapporten lanseras under New York Climate Week och undersöker kritiska områden som elnät, vätgas och energilagring, samtidigt som den presenterar en handlingsplan för att accelerera klimatomställningen.

"Fossil Detox-rapporten visar att trots den betydande tillväxten av förnybara teknologier behöver vi fördubbla våra insatser för att nå de globala målen," säger Jonas Gustavsson, VD och koncernchef på AFRY. Han tillägger: "Vår data indikerar att den genomsnittliga livstidskostnaden för vind- och solenergi måste minskas med cirka 20 procent till år 2030 för att förbli konkurrenskraftig, särskilt inom havsbaserad vindkraft."

Rapporten understryker vikten av smarta elnät för att integrera förnybara energikällor och optimera energiförbrukningen. Effektiva energilagringstekniker och koldioxidavskiljning och lagring (CCS) identifieras också som kritiska komponenter i denna omställning.

Dessutom presenteras nio åtgärder för att påskynda omställningen. Dessa omfattar att sätta tydliga långsiktiga mål, utveckla sektorsspecifika strategier, stärka koldioxidfria teknologier, optimera befintliga energiresurser och främja innovation inom svåromställda sektorer.

"Inför kommande internationella klimatmöten är det avgörande att världens länder samarbetar och engagerar sig för att skapa en hållbar framtid. På AFRY ser vi omställningen som både en utmaning och en möjlighet för innovation, ekonomisk tillväxt och social rättvisa. Tillsammans kan vi bygga en renare och ljusare framtid," avslutar Jonas Gustavsson.