Gazprom, Rysslands gasjätte, gör miljardförluster

Gazproms raffinaderi i ryska Salavat. Foto: Wikipedia Common, kredit: PressGPNS /ГПНС2

Sedan västvärlden distanserat sig från rysk energi efter invasionen av Ukraina, har Gazprom, en av Rysslands största och viktigaste företag, drabbats av omfattande ekonomiska förluster. Som ett företag vars intäkter huvudsakligen kommer från export av naturgas, har Gazproms framtid blivit alltmer osäker.

Gazproms intäkter minskade drastiskt 2023 efter att västvärldens sanktioner och avbrutna handelsförbindelser begränsade företagets möjlighet att sälja gas till sina tidigare huvudmarknader. Enligt en rapport från Forbes ledde dessa förändringar till att Gazprom 2023 blev Rysslands minst lönsamma företag och redovisade en nettoförlust på 6,1 miljarder dollar, motsvarande cirka 5,5 miljarder euro.

– Gazprom har haft en tuff period efter att sanktionerna trädde i kraft och har nu stora ekonomiska utmaningar att hantera, förklarar en talesperson för Kyiv Independent.

Trots försöken att expandera sin marknad till länder som Kina och Indien har Gazprom mött hinder på grund av begränsad infrastruktur och svårigheter att öka leveranserna. Medan dessa länder till viss del har ersatt väst, har de även förhandlat till sig rabatter på rysk gas, vilket ytterligare försvagat Gazproms lönsamhet.

Gasförsäljningens roll i Rysslands ekonomi

Ryssland är starkt beroende av exporten av fossila bränslen, och gas- och oljeförsäljningen bidrar med cirka 27 % av landets budgetintäkter. De senaste åren har det dock blivit tydligt att dessa intäkter är på väg att sjunka. Enligt rapporter från Reuters förväntas intäkterna från olja och gas minska från 107,2 miljarder euro år 2023 till 103,4 miljarder euro under de kommande åren, och fram till 2027 väntas de sjunka till cirka 92,7 miljarder euro.

– De sjunkande intäkterna från gas- och oljeförsäljningen sätter stor press på Rysslands ekonomi, särskilt när landet samtidigt står inför stigande utgifter på grund av kriget i Ukraina, förklarar en ekonomianalytiker.

Gazproms framtid

Företagets problem sträcker sig utöver de omedelbara finansiella förlusterna. I en intern undersökning som Gazprom genomförde i juni 2023 framgick det att de förluster som orsakats av kriget och sanktionerna inte kommer att kunna återhämtas på minst tio år. Dessutom står Gazprom inför utmaningen att förbättra och utöka sin infrastruktur för att bättre kunna möta efterfrågan i Asien.

Trots dessa problem har Gazproms nettovinst stigit till cirka 11,5 miljarder dollar, men det är osäkert om detta kommer att vara tillräckligt för att långsiktigt säkra företagets framtid.

– Det är en osäker framtid som väntar Gazprom, men det är klart att företaget måste hitta nya marknader och nya sätt att navigera de ekonomiska och politiska utmaningarna, avslutar en talesperson från företaget.

Framtida prognoser för Rysslands ekonomi

En ytterligare faktor som förvärrar situationen är Rysslands växande budgetunderskott, som delvis beror på kostnaderna för kriget och förlorade intäkter från gas- och oljeförsäljningen. Med de fortsatta sanktionerna och avsaknaden av betydande handelsförbindelser med väst är Rysslands ekonomiska framtid fortsatt osäker.

– Det som sker nu visar på de långsiktiga konsekvenserna av Rysslands val att eskalera konflikten i Ukraina. Den ekonomiska effekten kommer att fortsätta kännas i flera år framöver, kommenterar en internationell ekonom.

Källa: Merkur

 

 

 

 

4o