Hur grön är gaming-industrin i 2024?

unsplash

Frågan är svår att besvara. Å ena sidan har digitala produkter och tjänster gjort att mycket mindre plast, trä och metall används i produktionen av fysiska kopior av spel. Jovisst säljs fortfarande spelskivor, men å andra sidan har mängden av fysiska tillbehör och märkesprodukter ökat användningen av materialen - för att inte tala om energikostnaderna för att hålla igång onlineservrar.

90-talen

När internet blev mer allmänt använt av gamers för att spela online började företag inse att internet inte endast behövde användas för att hålla spel uppdaterade eller låta spelare kontakta varandra, utan kunde även användas för att sälja spelen.

 

Ett casino på nätet behövde ingen stor yta för sina spel och inte heller några material för bord, stolar, mat och dryck etc. De var helt gröna och har hållit denna standarden upp till och med idag. Deras servrar är små och spelen i sig kräver i princip ingenting i prestanda för att fungera.

 

Gaming-industrin var inte lika snabb. Kunder kunde beställa hem spel via nätet istället för att gå till butiker, men i huvudsak användes det för flerspelarlägen. Fysiska spel massproducerades fortfarande och kunder började även interagera mer med spelmakarna via diskussionsforum.

 

Starten på vad som skulle bli en stapel i gaming-kulturen började här.

2000-talen

Tack vare internet började en hel del spel dyka upp enbart på internet. Äldre spel som inte fanns tillgängliga i vissa länder eller på vissa plattformar och nya spel som lanserades enbart på internet blev tillgängliga världen över utan problem.

 

Programmet Adobe Flash blev känt för att det möjliggjorde tusentals personer att göra sina egna spel och ladda upp dem till nätet där andra kunde spela dem. Sociala medier började bli samlingsplatser där kunder gav feedback till spelutvecklarna. Större företag ökade även antalet fysiska tillbehör runt sina märken.

 

Stora förändringen kom däremot med tjänsten Steam - en nätbutik där folk kunde köpa och ladda ner spel via internet. Det skapade diskussioner om huruvida tjänsten hotade spelindustrins produktion av fysiska spel, främst då fysiska butiker började känna av smällen från förlorade kunder. Motargumentet var att digitala spelbutiker var helt gröna.

2010-talen

Större majoriteten av spel säljs nu online. Allt fler fysiska spelbutiker stängs ner och de som står kvar blir istället ställen där spelare kan köpa gaming-tillbehör eller märkesprylar såsom figurer och leksaker.

 

Men här ses även starten av en mer negativ energikostnad. Spelutvecklarna försökte alltid slå varandra i vad de kunde åstadkomma, vilket gjorde att spelarna upprepat behövde uppgradera sina maskiner för att ens kunna spela de senaste spelen. Allt fler spel baserades på onlineservrar som kräver allt mer energi för att hållas igång och även kylas ner.

 

Det blir även en standard att med varje ny titel sälja fysiskt krimskrams. Trots att de flesta spelföretag numera säger att deras spelproduktion är helt grön så är det inte riktigt sant. Tekniskt sett så använder de sig av mycket mindre råmaterial i produktionen, men det är nu en fråga om energi.

 

Mer krävande spel kräver starkare datorer. Det ökar inte bara produktionen av nya maskiner utan även energiförbrukningen.

2020+

Allt mer energi krävs nu för en relativt liten boost uppåt i prestandan på spel. Detta är inte hållbart för industrin, trots att rapporter säger att gaming-industrin blivit mer grön. Det är för att dessa studier ser på produktionen av spel från spelutvecklarnas sida.

 

Gaming-industrin omfattar däremot även spelarna själva, och producenterna av ny hårdvara. Med gaming som den största underhållningsindustrin, långt före musik och film kombinerat, ses detta problem endast som något som kommer bli värre.

 

Gaming-industrin har däremot blivit en populär plattform för många gröna initiativ som sett goda resultat. Många delar av industrin har insett att grafik inte längre behöver dras upp över ultra för varje ny installation och att främja budskap och välgörenhet leder till popularitet.

 

Gaming har även en ganska liten effekt på totala problemet, trots att gaming-industrin som helhet har en negativt grön verkan. Jämfört med tidigare årtal är industrin i alla fall grönare i spelproduktion.