EU:s nya konkurrenschef öppnar för reformer av antitrust- och statsstödsregler

Teresa Ribera vill underlätta sammanslagningar, stödja europeiska företag och påskynda grön omställning. Foto: Wikipedia Common, kredit: EU- kommissionens officiella foto.

Teresa Ribera, EU:s nya konkurrenschef, har signalerat omfattande förändringar av unionens konkurrensregler. I fokus står att underlätta sammanslagningar mellan innovativa företag och att reformera statsstödsregler för att accelerera den gröna omställningen.

Ribera, som nyligen lämnade sin post som Spaniens vice premiärminister, har tagit över rollen som vice ordförande i Europeiska kommissionen med ansvar för en "ren, rättvis och konkurrenskraftig omställning". Hon är därmed den näst mäktigaste tjänstemannen i EU efter kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Som ansvarig för både konkurrensfrågor och grön omställning har Ribera ett brett mandat att forma EU:s ekonomiska framtid.

– Marknadskrafterna ensamma kan inte leverera de sociala och ekonomiska resultat vi behöver. Statsstöd och andra incitament är nödvändiga för att få företag att investera där de annars inte skulle göra det, sade Ribera i sitt första stora tal i tisdags.

Reformer för innovation och konkurrens

Förändringar av EU:s konkurrensregler har varit en fråga under diskussion länge. Dessa regler styr bland annat företagsfusioner och begränsar statliga subventioner. I sitt uppdrag har Ribera stöd av en rapport från den tidigare italienska premiärministern Mario Draghi, som föreslår att EU:s regler om företagsfusioner bör tillåta sammanslagningar som kan bevisas gynna innovation – en så kallad "innovationsförsvar".

– Vi behöver uppdatera EU:s konkurrenspolitik för att stödja företag som vill växa på globala marknader, skrev von der Leyen i sitt uppdragsbrev till Ribera.

Frågan har tidigare väckt debatt, särskilt efter att kommissionen 2019 stoppade en planerad fusion mellan Siemens i Tyskland och Alstom i Frankrike. Beslutet motiverades med att det skulle leda till högre priser för järnvägssignalsystem, men kritiker menade att sammanslagningen skulle ha stärkt Europas konkurrenskraft mot den kinesiska rivalen CRRC.

Grön omställning och statsstöd i fokus

I sitt tal betonade Ribera behovet av en ny ram för statsstöd, som förväntas bli en del av det "rena industriavtal" som ska presenteras senast i mars 2025. Reformen syftar till att påskynda utbyggnaden av förnybar energi, pådriva avkarboniseringen av industrin och säkra tillverkningskapacitet för grön teknik.

Ribera framhöll även vikten av rättvisa villkor mellan EU:s medlemsländer. Hon vill säkerställa att ekonomiskt starkare länder inte subventionerar sina grön- och högteknologiska industrier på ett sätt som snedvrider konkurrensen och missgynnar andra länder i unionen.

Delade åsikter inom EU

Riberas agenda har stöd från starka ekonomier som Tyskland och Frankrike. Samtidigt är mer marknadsliberala medlemsstater, särskilt i Central- och Östeuropa, skeptiska. De är oroliga för att förändringarna kan hämma innovation och leda till ökade kostnader för företag.

EU:s framtid som ledare i den gröna omställningen

Med tydliga signaler om förändring tar Teresa Ribera på sig uppgiften att balansera innovation, rättvisa och en hållbar utveckling inom unionen. Med reformer som syftar till att både stödja europeiska företag och möta klimatmålen hoppas EU skapa en grönare och mer konkurrenskraftig ekonomi för framtiden.

Källa: Guardian