Kommunstyrelsens planeringsutskott beslutar att anta förslaget till nytt energiprogram som ersätter det tidigare ”Energiprogram för hållbar utveckling” från 2003. Det nya programmet är en del av den övergripande strategin för att nå målet om klimatneutralitet i hela kommunen till år 2040.
– Umeå kommun har höga ambitioner på klimatområdet och det är en hel del vi måste göra för att nå målet. Det finns exempelvis stora energiflöden med fossila bränslen som behöver fasas ut, användningen av plast och plast i avfallet behöver minska, vi behöver bygga in fler och större cirkulära flöden i vår konsumtion, med mera. Därför är det viktigt att vi antar det här programmet, säger Janet Ågren (S), ordförande i kommunstyrelsens planeringsutskott.
Enligt lagen om kommunal energiplanering ska varje kommun ha en aktuell plan för tillförsel, distribution och användning av energi. Umeå kommuns övergripande målsättningar om klimatneutralitet tillsammans med översiktsplanens intentioner om en hållbar och transporteffektiv stad ställer höga krav på hållbar produktion och konsumtion av energi.
Kommunens senaste energiplan antogs 2003. Sedan dess har mycket hänt i omvärlden vilket gör att kommunen befinner sig i en ny situation där en fungerande och robust energiförsörjning är en förutsättning. Detta både utifrån ett förändrat geopolitiskt läge och med hänsyn till klimatkrisen som driver på industrins omställning och som verkar för en hög elektrifieringstakt.
Umeå kommunkoncern har direkt rådighet över en begränsad andel av energiflödena, men också en möjlighet att påverka genom att skapa förutsättningar för bland annat invånare och lokalt näringsliv att agera klimatsmart.
– Vi moderater hade ett antal tilläggsförslag. Det nationella energipolitiska målet på nationell nivå har ändrats till 100 procent fossilfritt, istället för 100 procent förnybar, år 2045. Detta borde också komma till uttryck i Umeå kommuns energiprogram. Kommunens klimatmål innebär en stor utmaning, men vi ska komma ihåg att vi också redan gör mycket. Umeå bidrar exempelvis med en betydande fossilfri elproduktion från Stornorrfors, vi har cirkulära flöden i form av biogasproduktion från kommunalt avloppsslam, kraftvärmeproduktion från industriell spillvärme och lokala avfallsströmmar med mera, säger Anders Ågren (M), kommunalråd, Umeå kommun.
Förslaget till nytt energiprogram har tagits fram i samverkan mellan verksamheter och bolag i Umeå kommun. Förslaget skickades till alla nämnder och kommunala bolag, universitet, regionala och nationella berörda myndigheter, organisationer och föreningar. Totalt inkom 18 yttranden och därefter har förslaget justerats.
Ett slutgiltigt beslut om det nya energiprogrammet fattas i kommunfullmäktige.