Energimyndigheten öppnar två nya utlysningar som ska stärka utvecklingen inom svensk kärnkraftsforskning. Utlysningarna omfattar 150 miljoner kronor inom pilot- och demonstrationsprojekt samt forskningsinfrastruktur för framtidens kärnkraft.
Det svenska elbehovet väntas öka kraftigt under kommande decennier. För att tillgodose den stora efterfrågan på fossilfri el krävs investeringar och utveckling av ny elproduktion inom samtliga fossilfria kraftslag. Kärnkraft är en viktig del av energisystemet och insatser behövs för att stärka den nationella kompetensen och accelerera innovationstakten inom området.
– Vi välkomnar att vårt forskningsuppdrag i och med Energiforskningspropositionen blir tydligare och att kopplingen till de energi- och klimatpolitiska målen blir starkare. Vi har påbörjat det strategiska arbetet att anpassa inriktningen på vår forskningsverksamhet i enlighet med propositionen. De här två utlysningarna är en del av det arbetet, säger Caroline Asserup, Energimyndighetens tillförordnade generaldirektör.
Från demonstration till forskningsmiljöer
De två utlysningarna inom pilot- och demonstrationsprojekt samt forskningsinfrastruktur för framtidens kärnkraft ska möjliggöra att innovationer inom kärnenergi stärker Sveriges energisystem och konkurrenskraft. Det senaste året har många lärosäten hörsammat behovet av kompetensförsörjning och startat doktorandutbildningar inom kärnkraft. Den befintliga laboratorieinfrastrukturen är däremot ofta eftersatt och behovet av att rusta upp och modernisera dess laboratorier är stort.
– Båda dessa utlysningar riktar sig mot tydligt identifierade behov. Vi har på kort tid rampat upp våra insatser inom kärnkraftsområdet och de här satsningarna kommer att ytterligare accelerera utvecklingen, säger Peter Engdahl, chef för avdelningen Forskning, innovation och affärsutveckling.
Elektrifiering är en av nyckellösningarna för att genomföra en energi- och klimatomställning. Som en del av detta behövs forsknings- och utvecklingsmiljöer som bidrar till ökad kompetens, kunskap och innovation inom kärnkraft.
– Utlysningarna omfattar hela livscykeln, från bränsle och kraftverk till avfallshantering. Vi ser nu fram emot att få in många bra ansökningar, säger Fredrik Brändström, tillförordnad chef för enheten Hållbar el på Energimyndigheten.