Tretton europeiska arbetsgivarorganisationer har bildat en ny allians för att främja atomkraftens framtid i Europa. Inspirationen kommer från flera EU-länder som redan satsar på kärnkraft. Det tyska industriförbundet BDI valde dock att avstå från deltagande, vilket väcker frågan om Tysklands energipolitiska isolering.
Frankrike har länge varit en av de ledande nationerna inom kärnkraft. Sedan 1970-talet har landet byggt ut sin kärnkraftsproduktion och idag kommer omkring sjuttio procent av elproduktionen från de femtiosex reaktorerna som är spridda över arton platser. Endast USA har fler aktiva reaktorer. Den franska befolkningen och politiska ledningen har i stort varit överens om att kärnkraften bidrar till låga energipriser, nya arbetstillfällen och en bättre miljö tack vare dess låga koldioxidutsläpp.
President Emmanuel Macron har upprepade gånger lyft fram kärnkraftens betydelse. – Vi har en historisk möjlighet, och det är kärnkraften, sade han redan 2021. Nu manifesteras detta i en nystartad atomallians, ledd av Frankrikes största arbetsgivarorganisation, Medef. Företrädare från nitton europeiska länder samlades nyligen i Paris för att diskutera kärnkraftens framtid.
Alliansens krav på EU
De samlade arbetsgivarorganisationerna har presenterat ett förslag i fyra punkter:
– En tydlig och gynnsam institutionell ram för kärnkraft, där teknologineutralitet råder och alla medlemsstater fritt kan välja sin energimix.
– Full tillgång till både privata och offentliga finansieringsmöjligheter.
– Snabbare industrialisering av kärnkraftssektorn genom internationellt samarbete kring innovation och bränsleforsörjning.
– En satsning på utbildning för att försäkra kompetensförsörjningen inom kärnkraftsindustrin.
Bland de länder som aktivt anslutit sig till alliansen finns Sverige, Finland, Danmark, Italien, Belgien, Storbritannien, Polen, Ungern, Kroatien, Rumänien, Bulgarien, Slovakien och Tjeckien. Representanter från Irland, Spanien, Nederländerna, Portugal och Grekland deltog som observatörer.
Tysklands uteblivna deltagande väcker reaktioner
Det tyska industriförbundet BDI valde att inte delta, trots en inbjudan från Medef. Officiellt uppgavs att den stundande tyska valrörelsen var skälet, men Frankrike ser detta som ytterligare ett tecken på Tysklands särskilda vägval i energipolitiken. Sedan Tyskland beslutade att avveckla sin kärnkraft 2012 har landet aktivt motsatt sig att kärnkraft inkluderas i EU:s regelverk för hållbara investeringar.
Den senaste striden om EU:s taxonomi blev tydlig. Tyskland menade att kärnkraften inte kunde klassas som hållbar på grund av de olösta frågorna kring slutförvar och de potentiella riskerna. Frankrike förde motsatt linje och fick stöd av flera östeuropeiska länder, vilket ledde till en kompromiss som dock inte undanröjde meningsskiljaktigheterna.
Europa investerar i kärnkraftens framtid
Medan Tyskland fortsätter sin satsning på förnybar energi växer intresset för kärnkraft i flera europeiska länder. Exempelvis har:
– Italien aviserat planer på att bygga små modulära reaktorer inom tio år, trots att landet avvecklade sin kärnkraft redan 1987.
– Polen beslutat att bygga minst tio nya kärnkraftverk till 2040 för att minska beroendet av fossila bränslen.
– Nederländerna nyligen ändrat sin energipolitik och planerar att bygga fler kärnkraftverk.
– Belgien slopat sitt beslut om att avveckla kärnkraften och istället förlängt driftstiden för befintliga reaktorer.
För Medef och andra förespråkare av kärnkraft visar dessa initiativ att atomkraften har en framtid i Europa. Redan i februari 2023 bildade elva EU-länder en särskild kärnkraftsallians med syftet att integrera atomkraften i Europas energipolitik.
Större investeringar från privata aktörer förstärker också trenden. Både Microsoft och Google har nyligen meddelat att de planerar att investera miljardbelopp i franska datacenter tack vare landets stabila och koldioxidsnåla elproduktion från kärnkraft.
Frankrike ser detta som ett kvitto på att landets kärnkraftsstrategi är rätt väg för en säker och hållbar energiförsörjning i Europa.