Danska Nordiske Kabel- og Traadfabriker (NKT) har sedan länge ett fast grepp om Karlskrona. Sedan man köpte kabelfabriken därstädes av ABB år 2017 har NKT varit världsledande på sjökablar. Nu satsar man på utbyggnad av den befintliga fabriken, samt en ny fabrik och ett större fartyg för kabelutläggning. Alltihop beräknas kosta cirka en miljard Euro och kommer att göra fabriken till världens största produktionsanläggning för högspänd sjökabel, när den tas i drift år 2027.
Av Jörgen Städje
NKT tillverkar både högspännings-, mellanspännings-, och lågspänningskablar och annan, tillhörande elektroteknisk utrustning. Tack vare samhällets pågående elektrifiering strömmar ordrarna in från både svenska och utländska kraftbolag och kapaciteten måste därför byggas ut.
Sjökablar kräver en del specialbehandling och till det behövs ett nytt, högt torn. Tornet, som blir fabrikens tredje, ska bli 200 meter högt och blir därmed Sveriges näst högsta byggnad. I tornen appliceras kabelns plasthölje, först under hög uppvärmning och sedan avkylning. Kablarna hänger då vertikalt i tornen som därför behöver vara väldigt höga.
Nya tornet
Ett konstant flöde av lastbilar levererar nu betong till byggarbetsplatsen i Karlskrona för det som ska bli världens största fabrik för högspänningskraftkabel till havs. NKT har dessutom påbörjat glidformsgjutning med betong till ett tredje extruderingstorn på den befintliga svenska fabriken.
Under de kommande månaderna kommer en lastbil per timme att leverera betong till tornet, vilket säkerställer att det snabbt stiger till 200 meter för att stå som ett landmärke för NKT:s pågående investeringar i produktionskapacitet och kapacitet. Utbyggnaden med det nya tornet drivs av en rekordstor orderstock och ökad efterfrågan på elkablar som stöd för samhällets omställning till förnybar energi.
– Början av glidformsgjutningen är en stor milstolpe i utbyggnaden av fabriken i Karlskrona. Tornet kommer avsevärt att stärka vår förmåga att möta den växande efterfrågan på större och längre högspänningskablar till havs, vilka blivit nödvändiga för den gröna omställningen. De pågående investeringarna är centrala för genomförandet av vår stora orderstock och förbereder oss för den positiva utveckling som vi förväntar oss på marknaden för högspänningskabel. Med kapacitetsutbyggnaden fortsätter vi att vara en ledande kraftkabelleverantör för den globala energiinfrastrukturen, säger Darren Fennell, Executive Vice President och Head of HV Solutions Karlskrona i NKT.
Extruderingstornet är avgörande när man ska lägga på isolering på de högspänningskablar som produceras i fabriken. Byggandet av tornet är en del av ett större investeringsprogram i NKT:s verksamhet för högspänd kraftkabel, som även inkluderar ett andra kabelutläggningsfartyg som ska vara i drift från 2027 vid sidan av fabriksexpansionen. Som en del av denna tillväxt planerar NKT att rekrytera över 500 nya medarbetare till 2027 och är på gång med anställningsprocessen i Karlskrona.
Optiska fiberverksamheten såld
NKT ägde dessutom tidigare en verksamhet för optiska fiberkablar, kallad NKT Photonics, men den är numera såld till japanska Hamamatsu Photonics K.K, för totalt 250 miljoner Euro. På detta sätt kan NKT nu koncentrera sig helt och fullt på sin kärnverksamhet: kraftkablar.
"Vi är stolta över att kunna lämna över en blomstrande högteknologisk verksamhet med innovativ teknik, grundad i Danmark, och önskar NKT Photonics lycka till i sitt nya hem. Slutförandet av avyttringen är det mycket efterlängtade målet för vårt strategiska beslut att helt fokusera NKT på sin kärnverksamhet inom kraftkabellösningar. Vi ser fram emot att genomföra våra ambitiösa tillväxtplaner, för att säkerställa att vi bibehåller vår ledande position på marknaden” säger Jens Due Olsen, styrelseordförande i NKT A/S.
Mera mellanspänning
Inte nog med att det byggs i Karlskrona. För att stödja den växande efterfrågan på medelspänningskablar (20-110 kV) som krävs för nätuppgraderingar och projekt för förnybar energi i Europa, investerar NKT i ytterligare produktionskapacitet vid sina fabriker för mellanspänningskablage i Danmark, Sverige och Tjeckien.
Marknaden har vuxit stadigt de senaste åren. Elnätsoperatörerna är i färd med att genomföra stora uppgraderingsprojekt för att hålla jämna steg med elektrifieringen. NKT:s nuvarande mellanspänningsproduktion och installationskapacitet är inte tillräcklig för att möta den ökande efterfrågan på marknaden. Så för att möta denna, investerar NKT i ytterligare tillverkningskapacitet vid tre produktionsanläggningar, i Asnæs i Danmark, Falun i Sverige och Velke Meziříčí i Tjeckien.
Investeringarna på de tre orterna förväntas uppgå till cirka 100 miljoner Euro och kommer att stärka NKT:s marknadsledande position. Den nya produktionskapaciteten förväntas vara i drift successivt under 2025 och 2026 och kommer att kräva nyrekrytering av cirka 150 personer.
Historik
NKT har ansvarat för ett stort antal historiska kraftprojekt i Norden. Redan 1954 lade man den första högspänningskabeln mellan fastlandet och Gotland (80 kV) och sedan har det gått på med kablar från vindkraftparker till havs, förbindelser till norska oljeplattformar i Nordsjön och hopkoppling av olika danska öar. En av succéerna var NordBalt-kabeln på 400 kilometer som förbinder Sverige och Litauen och överför 300 kV. Det är ständigt nya kabelprojekt på gång mellan Skandinavien, England, Irland, olika havsbaserade vindkraftparker och det europeiska fastlandet. Export och import av el blir viktigare när Europa knyts samman allt hårdare. Den starka tillväxten har gjort NKT till en raket på Köpenhamnsbörsen med en uppgång på cirka 350 procent sedan början av 2020.
Läs mer
Titta in hos NKT: https://www.nkt.com/
Särskilt om nya fabriken: https://www.nkt.com/news-press-releases/nkt-starts-construction-of-new-cable-extrusion-tower-for-the-worlds-largest-high-voltage-offshore-cable-factory