Frankrikes kraftfullaste kärnreaktor startar efter tolv års försening

Reaktorn Flamanville 3 i Normandie, Frankrike, togs i kommersiell drift den 21 december 2024. Enheten förväntades ursprungligen tas i bruk för 12 år sedan. Foto: EDF.

Frankrikes mest kraftfulla kärnkraftreaktor har efter flera tekniska bakslag och en lång rad förseningar slutligen börjat leverera el till franska hushåll. Den tolv år långa förseningen och en fyrdubblad budget kostade projektet både tid och pengar.

Flamanville 3, en europeisk tryckvattenreaktor (EPR) i Normandie, kopplades till det franska elnätet vid 11.48 på lördagen. Det meddelade energibolaget EDF:s vd Luc Remont i ett uttalande.

Kopplad till elnätet efter år av förseningar

– En stor stund för landet, kommenterade president Emmanuel Macron på plattformen X och kallade den nya anläggningen för en av världens mest kraftfulla kärnreaktorer.

– Att återindustrialisera för att producera lågkoldioxidenergi är ekologi på franskt vis, tillade han.

En ny generation kärnreaktor

Flamanville 3 är en tryckvattenreaktor av ny generation och den fjärde av sitt slag i världen.

– Det är en historisk händelse, sa EDF:s vd Luc Remont.

– Senast en reaktor togs i drift i Frankrike var för 25 år sedan vid anläggningen Civaux 2, fortsatte han.

Kopplingen till elnätet var ursprungligen planerad till fredagen men sköts upp med ett dygn.

Kraftförsörjning till två miljoner hushåll

Med en kapacitet på 1 600 megawatt är Flamanville 3 den kraftfullaste reaktorn i landet. När den är fullt driftsatt förväntas den kunna försörja över två miljoner hushåll med el.

Trots den lyckade starten är projektet ett exempel på förseningar och budgetöverskridanden. Kostnaden har ökat från ursprungliga 3,3 miljarder euro till omkring 13,2 miljarder euro.

Tekniska problem försenade driftsättningen

Starten av Flamanville 3 inleddes den 3 september 2024 men avbröts redan dagen därpå på grund av en automatisk avstängning. Efter några dagar återupptogs processen och produktionen har sedan dess successivt ökats för att säkra en stabil anslutning till elnätet.

Kärnkraftens roll i Frankrike och Europa

Frankrike får omkring sextio procent av sin el från kärnkraft och har ett av världens största kärnkraftsprogram. Det står i skarp kontrast till grannlandet Tyskland som förra året stängde sina sista tre kärnreaktorer och därmed fasade ut kärnkraft helt.

President Macron har beslutat att utöka satsningen på kärnkraft ytterligare. Han har beställt sex nya EPR2-reaktorer och planerar för ytterligare åtta, vilket väntas kosta tiotals miljarder euro.

Framtidens energiförsörjning

Med den nya reaktorn i drift hoppas Frankrike stärka sin energiförsörjning och minska beroendet av fossila bränslen. Samtidigt återstår utmaningar med att hantera tekniska och ekonomiska hinder för framtida projekt.

Flamanville 3 markerar både en framgång och en påminnelse om de komplexa krav som ställs på modern energiteknik och infrastruktur.

Källa: France 24